Situace romské menšiny se nezlepšila. Polovina Romů v ČR žije v sociálním vyloučení, uvádí zpráva

pondělí 20. srpna 2018 ·

Polovina Romů v Česku žije v sociálním vyloučení. Podle kvalifikovaných odhadů koordinátorů pro záležitosti romské menšiny z regionů je to kolem 120.000 lidí. V Olomouckém kraji se na okraji společnosti ocitlo 70 procent tamních romských obyvatel, v Moravskoslezském a Ústeckém kraji tři pětiny. Uvádí to zpráva o stavu romské menšiny za loňský rok, s níž se ve středu seznámí vláda. Dokument má ČTK k dispozici. Situace se ve srovnání s údaji ze zpráv z předchozích let nezměnila, stav se tak nezlepšuje ani v době ekonomického růstu.



Romové jsou nejpočetnější národnostní menšina v Česku. Podle odhadů koordinátorů jich v zemi žije 240.300. Představují tak zhruba 2,2 procenta obyvatel republiky. V Evropě je kolem 11 milionů Romů, z nich šest milionů v EU. Například na Slovensku tvoří Romové devět procent obyvatel.

"Zhruba polovinu Romů v ČR představují Romové, kteří jsou integrováni do společnosti. Druhou polovinu pak představují Romové, kteří jsou sociálně vyloučení nebo jsou sociálním vyloučením ohrožení. Ti jsou marginalizováni a vytěsňováni na okraj společnosti," uvádí stejně jako v předchozích letech zpráva.

Podle ní mají Romové kvůli nízkým příjmům i častému zadlužení ztížený a omezený přístup k běžnému bydlení a celé rodiny se sestěhovávají do ubytoven či domů na periferiích, které se pak mění na ghetta. Podle poslední odborné analýzy se počet chudinských domů, ulic a čtvrtí mezi lety 2006 až 2014 zdvojnásobil. Zvedl se ze tří stovek na 600. Přibylo i lidí, kteří v těchto lokalitách bydlí - místo 80.000 jich bylo asi 115.000.

Podle dokumentu polovinu romské menšiny v Česku tvoří inteligence a střední třída. Řada jejich příslušníků se i přes vyšší vzdělání, úspěch v práci, dostatečné příjmy a nezadluženost setkává s nesnášenlivostí a diskriminací jen kvůli svému romskému původu, uvedli autoři zprávy.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
20. srpna 2018 v 7:50  

"Zhruba polovinu Romů v ČR představují Romové, kteří jsou integrováni do společnosti. Druhou polovinu pak představují Romové, kteří jsou sociálně vyloučení nebo jsou sociálním vyloučením ohrožení."

To vypadá na dost přesný a odborný výzkum zejména v situaci, kdy počet všech Romů je pouhým odhadem nějakých skoroexpertů.

Takže tu máme vřed 120000 neintegrovaných, ale zejména neintegrujících se. Nelze přece čekat, že většinová společnost bude trvale vydávat prostředky na léčbu něčeho, co se míjí účinkem a pacient léčbu torpéduje. Cesta přes neziskovou léčbu tedy nepomáhá.

E.Kocourek řekl(a)...
20. srpna 2018 v 7:54  

Cesta přes neziskovou léčbu velice pomáhá neziskovým léčitelům. ////

E.Kocourek řekl(a)...
20. srpna 2018 v 8:09  

Též státní podpora vybydlování je maximálně úspěšná a tzv. "obchodníci s chudobou" si ji nemohou vynachválit. Ti už ani nepředstírají nějakou neziskovost. ////

Akorát některá města se začínají cukat a státem podporované vybydlování by chtěla sabotovat. Zřejmě tam převládl rasismus, netolerance a podpora většinového obyvatelstva. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.