Podívejte se na letošní maturitní data. Cermat bohužel opět rezignoval na srozumitelnost a uživatelskou vstřícnost

čtvrtek 16. srpna 2018 ·

MŠMT v loňském roce rozhodlo na návrh Cermatu, že data z každého kola maturit budou dostupná na stránkách novamaturita.cz. Data z jarního kola maturit mají být k dispozici vždy od 31. července. Ta letošní byla publikována se zpožděním a v podobě, jež neumožňuje zjistit ani základní informace, které by nás o výsledcích maturit měly zajímat.


Oldřich Botlík (eduin.cz)
Iniciativa Maturitní data – odtajněno v minulosti opakovaně upozorňovala na důležitost pravidelného zveřejňování částečně anonymizovaných prvotních maturit dat. Částečná anonymizace znamená, že se nedozvíme výsledky konkrétního žáka a konkrétní školy, ale z datového souboru bude možné zjišťovat například to, jak každou úlohu řešili nejslabší žáci, ve kterých úlohách se výrazněji liší úspěšnost chlapců a dívek, jak dopadají jednotlivé obory a skupiny škol. Šlo by tedy o data, v nichž zůstane zachována informace o pohlaví žáka a jeho příslušnosti ke skupině studijních oborů.

Data, která Cermat letos se zpožděním publikoval, však nelze považovat za anonymizovaná data, nýbrž jen za data velmi hrubě agregovaná. Z informací pořízených za veřejné prostředky Cermat dovoluje uživatelům zjistit třeba u výběrové úlohy vlastně jen to, kolik procent maturantů vybralo nabídku A, kolik procent nabídku B atd. Dozvědět se třeba to, zda textu rozumějí lépe žáci, kteří méně chybují v pravopisu, už možné není.

Ilustrativním příkladem uživatelské nevstřícnosti je fakt, že v datech nejsou podle klíče správných odpovědí označeny správné položky. Cermat je nepochybně označené měl, neboť s jejich pomocí počítá každému maturantovi jeho výsledek v testu. Musel je tedy záměrně odstranit. To asi nelze interpretovat jinak než jako snahu ztížit či znechutit případným zájemcům práci s daty. V nejlepším případě pak jako neomluvitelnou laxnost.

Oldřich Botlík, zakladatel iniciativy Maturitní data – odtajněno, řekl: „Čekal jsem, že po třech ročnících naléhání a s novou ředitelkou konečně Cermat sám zveřejní částečně anonymizovaná prvotní data, v nichž bude údaj o skupině učebních oborů a pohlaví žáka, aby bylo možné zjistit například to, které úlohy dělaly největší potíže nejslabším žákům. Ať mohou spolu s učiteli pracovat na zlepšení. Z těchto dat to však zjistit nelze. Musím konstatovat, že politika Cermatu se nijak nezměnila. Nadále utajuje i informace, o nichž už ví, že je na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím stejně vydat musí. A dokonce mnohem dříve než 31. července.“


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.