Kvůli spolužákům se chtěl Štěpán zabít. Teď chce pomáhat šikanovaným

úterý 21. srpna 2018 ·

Štěpán Uhlík musel na konci osmé třídy změnit základní školu, protože se jeho rodina přestěhovala do jiné obce. Tím začaly jeho problémy. Spolužáci ho šikanovali a ponižovali. Kvůli tlaku se nakonec pokusil o sebevraždu. Nyní by rád pomohl ostatním a chce propagovat aplikaci na nahlašování šikany. Reportáž přináší iDNES.cz.


Jan Sláma (linkedin.com)
„Prvně o mně začali šířit drby, pak si založili skupinu na Messengeru, kde mě pomlouvali. Nemohl jsem se do ní dostat, protože byla neveřejná. Byly tam jen určité typy lidí a přetvářeli si tam moje fotky,“ shrnul Štěpán. O skupině se dozvěděl až ve chvíli, kdy se jedna upravená fotka dostala až k němu.

Pak spolužáci přitvrdili. Při jídle ho například obklopili a smáli se mu. „Dali mi kondom nebo vložku do tašky nebo skříňky. Ten kondom byl rozbalený,“ popsal další útrapy Štěpán.

Svoji situaci se snažil řešit s učiteli. Ve škole byla i jeho matka, když se jednou z nátlaku, který na něj spolužáci vyvíjeli, zhroutil. „Máma tam přišla a řekla to ředitelce. Ona si s nimi povídala asi pět minut, ale nedala jim ani poznámku, ani napomenutí,“ shrnul Štěpán.

V boji s následky šikany Štěpánovi pomohl tanec. Po škole proto nastoupil na taneční konzervatoř, kde se mu daří dobře a tancem „žije“. Má přítelkyni a s problémy mu pomáhají i spolužáci. Přesto by chtěl Štěpán pomoct, například v propagaci aplikace na nahlašování šikany - Nenech to být.

Do ní se zapojila dosud tisícovka škol a jejím prostřednictvím už bylo nahlášeno 2 500 případů šikany. Žákům a studentům umožňuje anonymně oznamovat případy šikany na škole. Jak iDNES.cz sdělil tvůrce aplikace Jan Sláma, hlášení, která od dětí dostávají, jsou často šokující.

Přiznal, že se občas stává, že vedení školy problémy ignoruje a nechce je řešit. „Štěpánův případ rozhodně nebyl výjimkou. Setkáváme se denně s tím, že nám děti píšou na Facebooku, e-mailem nebo to píšou do hlášení, že apelují na školu a přiznávají, že to třeba už třikrát řekly učitelce a bez úspěchu,“ dodal Sláma.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
21. srpna 2018 v 7:52  

Článek poukazuje na závažný problém, a to že školáci v Brně si neumí založit "anonymní" e-mailový účet na bonzování spolužáků, a potřebují na to aplikaci. ////

Doufám, že tento problém se týká výhradně Brna. ////

Michal Komárek řekl(a)...
21. srpna 2018 v 7:59  

Pane Kocourku, Váš příspěvek opět poukazuje na to, že často nejste schopen či ochoten věcně diskutovat k tématu článku.

E.Kocourek řekl(a)...
21. srpna 2018 v 10:36  

Poučte mě, pane Komárku. Co jiného je ten článek nežli reklama na nesmyslnou aplikaci, která nedělá NIC JINÉHO, než co by dělal anonyní e-mailový účet? ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.