Ještě více pro školy. Plaga doplňuje návrh rozpočtu o další miliardu

čtvrtek 23. srpna 2018 ·

Ministr školství Robert Plaga chce o více než miliardu korun navýšit stávající návrh rozpočtu školství na příští rok. Peníze navíc bude v nadcházejících jednáních požadovat pro vysoké školy a pro školní nepedagogické pracovníky. S ministryní financí Alenou Schillerovou návrh projednají na začátku září. Informuje ČTK.


Robert Plaga (msmt.cz)
Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce, aby platy nepedagogů ve školství vzrostly o deset procent. Vláda zatím počítá s růstem jejich příjmů o šest procent. Růst by podle Plagy znamenal 800 milionů korun navíc, které bude jeho úřad požadovat po ministerstvu financí při jednání na přelomu srpna a září.

Například polovina školníků brala loni podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí méně než 18 412 korun a stejný podíl vedoucích školních jídelen měl méně než 23 781 korun, přičemž průměrná mzda v Česku činila 29 504 korun hrubého měsíčně.

Další peníze by chtěl ministr vyjednat také pro vysoké školy, u kterých současný návrh počítá s navýšením o 1,8 miliardy oproti letošnímu roku. Tento růst nyní ministerstvo financí předpokládá i pro rok 2020. „Byl bych rád, kdyby se tam ještě 300 či 400 milionů objevilo pro rok 2019,“ uvedl Plaga. Důležité podle něj je ale hlavně to, aby se s růstem počítalo i ve střednědobých výhledech na roky 2020 a 2021. Letos mají vysoké školy rozpočet 24,6 miliardy korun.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.