Na pozici učitele se hlásí o třetinu méně lidí než loni, na asistenta o dvě třetiny

čtvrtek 23. srpna 2018 ·

Ve školství se stále hůře daří obsadit volná pracovní místa. Zájem o místo asistenta klesl ve srovnání s loňskem o dvě třetiny. O třetinu méně lidí hledá místo učitele a asi o čtvrtinu méně se jich hlásí na místo speciálního pedagoga. Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia.cz. Podle něj mají učitelé i přes loňské navýšení nadále o třetinu až čtvrtinu nižší platy, než je průměr vysokoškoláků v Česku. Informuje ČTK.



Zatímco nabídka volných míst je podle Profesia.cz ve srovnání s loňskem mírně nižší a příliš se neliší od údajů z posledních pěti let, počet zájemců o místa ve školství poklesl výrazně. Například na asistenta se nyní hlásí o 65 procent méně lidí než loni, o místo učitele se jich uchází o 33 procent méně a o místo speciálního pedagoga o 26 procent méně. Pokles zájmu o práci ve školství se týká hlavně Prahy.

Důvodem nedostatku uchazečů o práci ve školství jsou podle odborníků především nízké platy, malá společenská prestiž povolání a nedostatek peněz na větší odměny kvalitních pedagogů. Do škol nastupuje zhruba polovina absolventů pedagogických fakult a čtvrtina z nich ze školství odchází do pěti let. Uplatnění hledají především v administrativě a v obchodu.

Průměrný plat učitele byl loni 31 632 korun, přičemž průměrná mzda v zemi činila 29 504 korun hrubého měsíčně. Podle portálu Platy.cz, kam zadávají informace o svých hrubých mzdách sami zaměstnanci, si učitelé za dva poslední školní roky polepšili o sedm procent na základních školách a o pět procent na středních školách. Na základních uměleckých školách platy kantorům poklesly o čtyři procenta.


Celý text naleznete zde

14 komentářů:

laimes řekl(a)...
23. srpna 2018 v 4:52  

kromě prahy a okolí učitel dnes místo nesežene

tyrjir řekl(a)...
23. srpna 2018 v 16:21  

Stačí podívat se do inzerátů v Učitelských novinách, aby bylo vidét, že laimes plácá hlouposti.

laimes řekl(a)...
24. srpna 2018 v 3:55  

a kolik volných míst mimo prahu se v těch učitelských novinách nabízi?

laimes řekl(a)...
24. srpna 2018 v 3:57  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Šárka řekl(a)...
24. srpna 2018 v 7:51  

Prostým pohledem na portál úřadu práce by se zdálo, že obsah článku je pravdivý - inzerátů, které hledají učitele, výrazně přibylo. Na druhou stranu - většina inzerátů hledá učitele na zkrácený úvazek. A kolik bude lidí v aktivním věku, kterým by vyhovovala práce na poloviční úvazek? Stejný problém je u asistentů - za HANEBNĚ nízký plat mají pracovat na 0,25 nebo 0,5 úvazku? To je tak na přivýdělek pro důchodce, ale který důchodce - pedagog má nervy a sílu věnovat se autistickému dítěti nebo dítěti s ADHD. A bude hůř. Finance na platy asistentů pedagoga se snížily (stačí se podívat do vyhlášky) a zároveň sílí tlak na SPC aby doporučovala kratší úvazky asistentů. Systém péče o postižené děti a žáky je rozvrácený, učitelé se musí vyrovnat s učením ve třídě, kde výuku trvale narušuje nezvladatelné dítě nebo děti, na sluncem zalité vize paní ministryně nejsou peníze a zadarmo asistenta nikdo dělat nechce. A vina má být na straně absolventů škol, kteří nechtějí jít učit?

laimes řekl(a)...
24. srpna 2018 v 9:59  

cožpak smkouva na 0,5 úvazku je ještě super ale smlouva na dohodu o pracovní činnosti to jest prasečina

laimes řekl(a)...
24. srpna 2018 v 10:00  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
24. srpna 2018 v 10:39  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
24. srpna 2018 v 11:01  

Poslední číslo Učitelských novin (č. 27 z 21.8.2018):
konkurs na ředitele - 6 inzerátů
škola hledá učitele - 25 inzerátů
učitel hledá místo - 2 inzeráty

Plně to koresponduje s faktem, že o učitelství není patřičný zájem. Hledání půlúvazkových učitelů může být i projevem toho, že ředitelé někdy upřednostňují zkušeného (kvalifikovaného) učitele na půl úvazku před někým nekvalifikovaným na celý úvazek.

BP řekl(a)...
24. srpna 2018 v 21:50  

Ve Zlínském kraji je spousta učitelů evidována na ÚP, za půl roku se k nim přidám.
Někteří ředitelé škol, kteří třeba po více než dvacetiletém působení ve funkci neprošli rekonkurzy, se také raději registrují na ÚP. A jsou to matikáři, po kterých poptávka je.
Učitelů jazyků a humanitních předmětů je nadbytek.
Není celá republika Praha nebo Brno. Poptávka je pouze po učitelích prvního stupně ZŠ. Hromada učitelů působí jako asistenti i na zkrácené úvazky, jenom aby neztratili praxi ve školství.
Toto jsou osobní zkušenosti, žádná zkreslená fakta z médií.
Také máme na portálu zkola.cz mnoho inzerátů, které hledají nové učitele, ale jsou to většinou jen zástupy za MD nebo dlouhodobé nemoci a nebo jsou to místa v dopravně málo dostupných obcích kraje, kam se bez vlastního vozidla těžko dostanete.

mirek vaněk řekl(a)...
24. srpna 2018 v 23:46  

Záleží na aprobaci.
Některé předměty můžete přehazovat vidlemi. Jiné neseženete.
Řada ředitelů shání učitele, tak, že přetahuje odjinud. inzeráty nedávají, protože to co přijde často má jiné kvality, než by bylo potřeba. Gymply přetahují ze ZŠ. Odborné školy nemají žáky, tak spíš se učitelů zbavují. Hodně zachraňují důchodci.

laimes řekl(a)...
25. srpna 2018 v 0:38  

BP/tak to upřímnou soustrast,já jsem, ve zlín kraji přičel definitivně o práci po 24 letech a mohu vám sdělit,že pokud nemáte kamaráda ředitele, jste po 55 roce ve zlín kraji nezaměstnatelný ,usmáůo se však na mne mne po třech letech nezaměstnatelnosti štěstí a naboural mne jeden zhulený puboš bez řidičáku,takže po půlročním povalování ve špitále a lázních jsem získal částečný invaliďák umožňující holé přežití,ale potěším vás,jakmile se stanete invalidním či starobním (pokud do těch 65 nechcípnete) důchodcem,začnou vám první zářiový týden chodit nabídky na záskoky,mně jich přišlo šest a z toho dvě na celý úvazek,a to ze škol, které jsem dříve obcházel,poslal jsem je do xxxxx všechny .....

laimes řekl(a)...
25. srpna 2018 v 0:41  

tyrjir/ a kolik těch inzerátů jest mimo prahu?

laimes řekl(a)...
25. srpna 2018 v 0:50  

BP/ optimistická zpráva pro nezaměstnané učitele: poskočily ceny "ručních" diplomek a bakalářek

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.