Školka jen pro někoho. Kolem velkých měst je problém najít volná místa

pondělí 16. července 2018 ·

V roce 2017 chodilo do mateřských škol v České republice 297 tisíc dětí ve věku od tří do pěti let. Během následujících tří let by tento počet mohl vystoupat až na 315 tisíc dětí. Na mnoha místech přitom už nyní nemají pro děti místo ačkoliv jej podle zákona obce budou muset najít. Poloprázdným školkám stát naopak připlatí za péči o dvouleté děti. Reportáž přináší MF DNES.


Jan Ruda (drahelcice-obec.cz)
Ještě před deseti lety chodily děti z Drahelčic do školky v Rudné. Jenže Rudná a Drahelčice leží jen pár kilometrů za Prahou a počet obyvatel se za tu dobu znásobil. „Můj syn ještě chodil do Rudné, ta ale dnes nemá dost míst ani pro své vlastní děti a stejně jsou na tom i ostatní obce v okolí,“ říká starosta Drahelčic Jan Ruda.

Rodiče v Drahelčicích mají zkrátka smůlu. I když obec dostane dotaci na výstavbu nové školky pro 70 dětí, o kterou má už několik let zažádáno, místo bude maximálně pro děti tříleté. Dvouleté? „To je v našem okolí nereálný nadstandard. Maminky si mění bydliště. Máme i takové, které nás kvůli školce chtějí dát k soudu,“ říká Ruda.

O pár kilometrů dál to problém být nemusí. „V obcích, kde se snižuje počet obyvatel, nejen na Vysočině, ale i na hranici Středočeského kraje, tato možnost bude,“ říká Petr Halada, starosta Kamýka nad Vltavou a člen předsednictva Sdružení místních samospráv. Stát jim na umístění dvouletých do školek přispěje více než dřív.

Pro školky, kde je dětí méně, to bude další důvod, proč dvouletým otevřít dveře. Už teď jich není málo – v ukončeném školním roce jich do školek chodilo přes 45 tisíc.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.