SKAV rozpracoval Desatero principů ve vzdělávání

pondělí 16. července 2018 ·

„Usilujeme o společnost, která je sociálně soudržná, spravedlivá, ohleduplná ke všem živým bytostem a životnímu prostředí, založenou na svobodě a zodpovědnosti každého jedince,“ zní první bod Desatera principů ve vzdělávání podle SKAV (Stálá konference asociací ve vzdělávání). Desatero vzniklo před pěti lety, nyní přichází SKAV s jeho rozpracováním. Je to jedno z témat nového Zpravodaje SKAV.


První bod Desatera vyjadřuje základní hodnoty, na kterých celé Desatero stavíme. Ty se mají promítat do vzdělávání nejen prostřednictvím cílů a obsahů vzdělávání, ale především organizací a kulturou každé vzdělávací instituce. To znamená, že se nejen učíme o společnosti a pro budoucí život ve společnosti, ale zejména že v takovém učícím se, sociálně soudržném, spravedlivém a ohleduplném společenství žijeme.

Sociální soudržností míníme vzájemný respekt mezi všemi jednotlivci a skupinami ve společnosti, toleranci k odlišnostem, která umožňuje naplňovat individuální potřeby a důstojný život pro každého.

Spravedlností rozumíme dodržování a zajišťování základních lidských práv a svobod, rovnost před zákonem pro každého jedince.

Ohleduplnost nejen k lidem, ale i k přírodě a planetě považujeme za základní činitel kvality života na Zemi.

Svobodu vnímáme jako právo jedince realizovat svá přání, tužby a plány bez zbytečných omezení. Svoboda je principiálně limitována jen a pouze nutností ohleduplnosti k ostatním lidem, živé i neživé přírodě, zachováním spravedlnosti a závazků vůči společnosti. Tato omezení definují základní zodpovědnosti jedince.

Celý Zpravodaj naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. července 2018 v 6:32  

„Usilujeme o společnost, která je sociálně soudržná, spravedlivá, ohleduplná ke všem živým bytostem a životnímu prostředí, založenou na svobodě a zodpovědnosti každého jedince,“
Klement Gottwald

peekaa řekl(a)...
16. července 2018 v 14:15  

Ke všem živým bytostem? Rád bych tomu věřil, ale společnost není ohleduplná ani ke svým vlastním lidem, všechno jsou to jen kecy na papíře, realita jsou exekuce, deprese, přepracovanost, nemocnost,... od šumavy k tatrám.

E.Kocourek řekl(a)...
16. července 2018 v 18:29  

Tolerance je klíčové mlžící slovo, za které se schovávají vítači. ////

Celý text je sám se sebou v rozporu. Třeba tolerance k odlišnostem mohamedánů rozhodně neumožní důstojný život pro každého. ////

tyrjir řekl(a)...
16. července 2018 v 23:10  

Pedagogičtí populisté se i nadále snaží přeměnit školy ze zařízení primárně vzdělávacích na zařízení primárně (pře)výchovná?

Omlouvám se panu Lippmannovi za kritiku jeho vzdělávacího desatera. To pedagogicko populistické desatero SKAV je, myslím, mnohem horší. Zejména tím, že po MŠMT a jeho Kariérním (ne)řádu* i SKAV zaměnuje pojmy výchova a vzdělávání, pedagog a učitel, škola a výchovné zařízení. Ústava České republiky zaručuje občanům ČR bezplatné počáteční VZDĚLÁVÁNÍ. Neurčuje jim povinnost podrobovat se (pře)výchově v pojetí, jaké se pedagogičtí populisté pokoušejí prosadit.

J.Týř

Viz
Tornádo KAT a vládní jaderný výbuch
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vlada-byla-velmi-aktivni-ve-skolstvi.html#comment-6280139516709541290


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.