Do politiky v Česku chodí lidé bez vzdělání a schopností, říká ke kauze plagiátů politolog Lebeda

středa 18. července 2018 ·

„Mně se zdá, že u nás chodí do vrcholné politiky lidé, kteří nejen, že nemají vzdělání, ale nemají ani schopnosti. Vůbec to ale nevztahuji k této vládě. Nyní to vyhřezlo a je to asi vidět víc, než předtím, ale já si myslím, že je to obecnější problém. Měli bychom se zamýšlet nad tím, proč politika netáhne ty nejlepší z nejlepších,“ říká politolog Tomáš Lebeda v rozhovoru pro E15.


Tomáš Lebeda (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Takže zde až tak nejde o to, že zde došlo k odhalení nějakých plagiátů?

Do politiky jdou u nás lidé, kteří by si v Británii nebo v Německu v politice neškrtli, případně by jich bylo nesrovnatelně menší procento. A to je podle mého závažný problém.

Nemůže současná situace kolem diplomů vyeskalovat v nějaký hon na osoby veřejného života?

Je fakt, že podobná série skandálů byla i v jiných zemích, například v Německu. Samozřejmě to souvisí s tím, že v době, kdy ti lidé práce psali, a někteří z nich na horších vysokých školách, tak ty standardy nebyly, stejně jako technické nástroje jak na to podvody přijít. I na dobré škole u dobrého vedoucího se může stát, že si něčeho nevšimne. Tím, že dříve neexistovaly srovnávací softwary, mohla řada věcí zůstat nepovšimnuta i na dobrých školách. Nicméně si myslím, že v mnohem nižší míře než na těch školách, kde se to nezkoumalo.

Neměl by si tedy procesem přezkoumání vzdělání projít každý politik nebo vysoký úředník?

Já mám pocit, že k tomu už dochází. Když se podíváte, tak novináři sledují, kdo kde studoval. Vzpomeňte si, jak se propíralo angažmá jiných politiků v minulosti a jejich vzdělání. Je to v současnosti trend a nastupující generace politiků bude mít tu výhodu toho, že budou vědět, co si mohou dovolit. Když dnes někdo studuje, tak ví, že pokud teď udělá chybu, tak se mu ta chyba může za dvacet let vrátit.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. července 2018 v 9:30  

antonín novotný a josif broz tito byli vyučení nástrojaři,novotný byl výborný svařeč

Brandtnerová řekl(a)...
18. července 2018 v 17:48  

Mně se zdá, že u nás chodí do vrcholné politiky lidé, kteří nejen, že nemají vzdělání, ale nemají ani schopnosti…… Do politiky jdou u nás lidé, kteří by si v Británii nebo v Německu v politice neškrtli, případně by jich bylo nesrovnatelně menší procento. A to je podle mého závažný problém.

Ano, v české politice na profesionálního politika v podstatě nenarazíte, respektive výjimečně. Souhlasím, že naprosté většině osob deroucích se zde do politiky chybí základní predispozice. Když už někdo i jakési předpoklady má, zpravidla má i nějaký vážný osobnostní problém či charakterový nedostatek. Tedy to vyjde zase naprázdno. To je smutná realita. Tomáš Lebeda – jako ostatně vždy – říká pravdu. Alespoň, že politologa máme minimálně jednoho skutečně dobrého.

tyrjir řekl(a)...
18. července 2018 v 18:00  

Kdo to umí, ten to dělá.
Kdo to neumí dělat, ten to učí.
Kdo to neumí dělat ani učit, ten o tom píše.
Kdo to neumí dělat, učit ani o tom psát, ten to řídí.
Kdo ani jedno z toho neumí, dá se na politiku.

Zvláštním druhem politiků jsou ti, kteří profesně nedělali nikdy nic jiného než politiku. V současnosti má ČSSD, myslím, již druhého předsedu tohoto druhu:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Jan_Hamáček
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Sobotka


Unknown řekl(a)...
19. července 2018 v 14:32  

Nejdříve vystudoval bakalářské základy humanitní vzdělanosti na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, poté pokračoval magisterským studiem politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK), kde také získal tituly PhDr. a Ph.D. Během svého doktorského studia absolvoval studijní pobyt na London School of Economics and Political Science a zároveň byl na stáži v dolní sněmovně britského parlamentu, kde působil na pozici asistenta Skotské národní strany.[3]

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.