Zdeňka Trachtová: Platová nerovnost v Česku přetrvává. Vysokoškolačky berou o 30 procent méně než muži

neděle 10. června 2018 ·

České ženy mají průměrně o 21 procent nižší plat než jejich mužští kolegové. Vládní odbor rovnosti žen a mužů proto navrhuje zvýšit kontroly inspekce práce zaměřené na tento problém. Všechna ministerstva by pak podle návrhu měla provést analýzy posuzující rovnost žen a mužů na pracovišti. Podle ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána z hnutí ANO to potvrzuje i nová zpráva o rovnosti za minulý rok. „Nerovnost žen a mužů v naší společnosti přetrvává a nedaří se ji ani nijak výrazně snižovat, natož odstraňovat,“ říká pro Radiožurnál.


Zdeňka Trachtová (twitter.com)
Nerovnost v odměňování v Česku nejvíce postihuje vysokoškolačky, které berou téměř o 30 procent nižší mzdy. Ženy v důchodovém věku mají o 18 procent nižší penze a jsou třikrát více ohroženy příjmovou chudobou.

Podle ředitele Odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády Radana Šafaříka jsou jednou z příčin platové nerovnosti dlouhé výpadky žen z práce po narození dětí. „Ve věkové kategorii do 30 let vydělávají ženy pouze o deset procent méně, pouze v uvozovkách. Je zřejmé, že k největšímu propadu dochází právě z důvodu založení rodiny a výpadku z trhu práce na poměrně dlouhou dobu.“

Ředitelka organizace Gender studies Helena Skálová se domnívá, že za uplynulý rok nedošlo v žádné oblasti k výraznému zlepšení rovnosti žen a mužů. Některé návrhy poslanců jdou podle Skálové dokonce opačným směrem.

„V současné době je ohrožena platná novela školského zákona, která od roku 2020 garantovala místo ve školkách dětem mladším tří let. A na základě poměrně zvláštní rétoriky toto opatření oklešťuje, a tím pádem znemožňuje svobodu volby pro ženy, matky dětí mladších tří let.“

Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.