I velikonoční pomlázka může být symbolem mužského násilí. Vypukl spor o Istanbulskou úmluvu, která řeší násilí na ženách

neděle 10. června 2018 ·

"Pochopila jsem, že i křik a cholerické výstupy nejsou něčím normálním, s čím by se měla žena smířit, byť nejde o fyzické týrání. Pomohlo mi, když jsem vyhledala odbornou pomoc a začali jsme s partnerem chodit na párovou terapii," popisuje pro Hospodářské noviny osobní zkušenosti Hana Stelzerová, která stojí v čele České ženské lobby − sítě neziskových organizací hájících práva žen. Právě Stelzerovou řízená lobby patří k těm organizacím, které se v těchto týdnech snaží přesvědčit české politiky, aby co nejdříve ratifikovali tzv. Istanbulskou úmluvu. Tedy Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí.


Hana Stelzerová (linkedin.com)
Stelzerová s kolegyněmi napsaly na konci května dopis premiérovi Andreji Babišovi, aby se o schválení zasadil.

Zástupkyně iniciativ se obávají, že ratifikace v obou komorách parlamentu, která v Česku nejspíše započne až po prázdninách, může být ohrožena, jelikož "veřejnost je atakována výrazně mylnými informacemi a dezinterpretacemi tohoto významného mezinárodního dokumentu". Ženy zdůrazňují, že úmluva by měla hlavně zlepšit prevenci, má také lépe chránit oběti domácího násilí a napomoci účinnějšímu stíhání pachatelů.

Úmluva hovoří o genderově podmíněném násilí − ženy jsou týrány právě proto, že jsou ženami. Jde o první mezinárodní smlouvu, která obsahuje definici pohlaví. Podle této smlouvy neexistuje pouze biologické rozlišení mužského a ženského pohlaví, ale paralelně existuje i společensky konstruovaná kategorie pohlaví (gender), jež ženám a mužům určuje specifickou roli a chování.

A odpůrcům Istanbulské úmluvy vadí údajný odklon od biologického pohlaví směrem k subjektivně vnímanému "sociálnímu pohlaví", kdy je každý tím, kým se zrovna být cítí. Jednou mužem, podruhé třeba ženou − svým myšlením, chováním, jednáním, vztahem k druhému…

Veškerou kritiku úmluvy posunuli ještě dál čeští a moravští katoličtí biskupové. V polovině května rozeslali do všech farností list, v němž varují před nevratnými dopady na fungování státu, rodin i škol. "Jakkoli je třeba principiálně vítat všechny snahy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, nesmí se tím zastínit a zpochybnit přirozený řád," napsali biskupové.

Odpůrci jízlivě poukazují i na to, že úmluva může ve svém konečném důsledku vést například k zákazu tradiční české velikonoční pomlázky. Bylo by to v souladu s jedním z kontroverzních článků v úmluvě, v němž se hovoří o potřebě vymýcení závadných tradic.

„Žádný zákaz pomlázek úmluva nepřináší, ale společnost by se o tom měla začít určitě bavit. Když u nás na vesnici přijdou o Velikonocích malí kluci, řeknou koledu a já jim dám vajíčka, nevidím na tom nic špatného. Když ale přijde soused a nařeže mi, tak mi to vadí. To už přece je násilí,“ vidí rozdíl ředitelka České ženské lobby Hana Stelzerová.

Text naleznete zde
Polemiku Hany Stelzerové a Hany Lipovské naleznete zde a zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. června 2018 v 9:51  

Řešte tedy násilí a zajímejte se o jeho pavučinové příčiny a neznásilňujte biologickou přirozenost a historickou zkušenost. Instambulská úmluva, pro mnohé nenápadně, ale v komplexu zcela účelově, míchá vaše přirozené emoce s odporem ke zlu, s deviantní doktrínou zrušení pohlaví, biologické rodiny a přirozené identity člověka. Tato "úmluva" je jedním z ok sítě násilí na člověku a mocenské totality, která se nenápadně rozrůstá ve světě asi 20 let.

Pokud vám chybí rozhled a zkušenosti, pak sáhněte po někom kdo je má, např. v článku z časopisu Milujte se, strana 22, prof. Petr Piťha. http://www.milujte.se/storage/dalsi/milujte-se-2016-38.pdf

Nebo věnujte pár minut krátkému videu .. https://www.youtube.com/watch?v=g5glwak7-Q0, abyste věděli, co se chystá pro naše děti. Pokud se vám bude zdát, že vidíte jen nezávadnou pohádkovou postavu, která má ráda děti, tak jste už desenzibilováni.

Problém je v tom, že s určitou mírou IQ se lidé rodí a nelze ji příliš snížit. Ale to co lze ovlivnit "výchovou", jsou lidské city a hodnoty, které jsou součástí rozlišení jevů světa a lidské soudnosti. Násilí na ženách a dětech, ale i na mužích, se nadá vyřešit deregulací sexuality nebo zrušením pohlaví. Je to problém úplně jiného řádu. Gendrismus je protidemokratické násilí na většině, která v hedonistickém poblouznění klidně přijde o svou svobodu ve jménu pudové svobody. Zajímejte se o to! = http://www.stridavka.cz/terapie-homosexuality.pdf .. nebo .. http://rodon.cz/pdf/clanek.php?id=4149

Současný svět prožívá krizi hodnot a k moci se dostala skvadra těch, kdo na to kašlou, ale zejména těch, kterým to vyhovuje. Ani, pokud by to byl problém jednoho regionu, nemůžou to vyřešit místní volby. Tohle je problém lidského svědomí, které přestává fungovat právě proto, že lidem zmalformujete identitu. Školství má také výchovnou úlohu a je zcela na místě zkoumat, zda ho k tomu někdo nechce zneužít. Instabmulská úmluva násilí na ženách vůbec neřeší, naopak vytváří podmínky pro násilí na demokraticky uspané většině ..

Unknown řekl(a)...
10. června 2018 v 10:19  

A ještě dodatek ...

"Bylo by to v souladu s jedním z kontroverzních článků v úmluvě, v němž se hovoří o potřebě vymýcení závadných tradic."

Tak tohle kdysi proběhlo v Číně (1966-1969 až 1976) .. "závadné tradice" a následná "modernizace společnosti". Po poctivém zkoumání genderu a jeho kontextu vůbec nevěřím, že strůjcům Instambulské úmluvy jde o pomlázku a podobný folklór. Jde především o to "vymýcení", neboť modernizace je svou podstatou prázdný - bezhodnotový pojem, stejně jako sexualita bez lásky a odpovědnosti. Pokud takové doktríny projdou, pak orgány a jednotlivci výkonné moci už nebudou uvažovat, jak články vznikly. Úkolem ani schopností represivních orgánů není citlivě zkoumat. Stačí aby někdo označil "projev tradice", ve kterém je spousta osobnostních, seberealiačních, sociálních i duchovních prvků za závadný, a přijdete o svobodu. A jen pro nedůvtipné .. svoboda je základem identity, jistoty i vztahové projevovosti a tím i vzájemnosti, .. je základem smyslu věcí i smyslu lidského života.

Michal Komárek řekl(a)...
10. června 2018 v 13:25  

obyčejný učitel

Narazili jsme na to už dříve - Vaše názory v této oblasti jsou velmi vyhraněné, já bych řekl konzervativní, tradicionalistické, netolerantní, hraničící s konspiračními teoriemi... OK, Vaše věc a jistě lze o mnohém normálně diskutovat. Nicméně názory, které prostřednictvím některých odkazů, respektive autorů propagujete jsou pro normální liberální diskusi nepřijatelné. Mám na mysli například pana Aardwega a jeho názory na homosexualitu. Hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.