Kristýna Hrubanová: Je klima téma? (Mnoho škol dělá v oblasti environmentálního vzdělávání bolestně málo)

čtvrtek 14. června 2018 ·

„Progresivní environmentální pedagogové a pedagožky ví, že opomíjet témata týkající se změn klimatu prostě nelze. Přesto se to, obávám se, do velké míry stále děje. Při vědomí rizika příliš velkého zobecnění, které se možná někoho ze čtenářů nebo čtenářek dotkne, si totiž dovolím tvrdit, že příliš mnoho českých škol se spokojuje s tím, že naučí děti třídit odpad, případně šetřit vodou a občas je vezme na výlet po okolí školy, při které se posbírá pár odpadků. Naučit děti třídit odpad a starat se o okolí školy je sice hezké a z pedagogického hlediska i dobře měřitelné, eko opatření. Nicméně je to málo. Bolestně málo.,“ píše Kristýna Hrubanová v blogu na EDUin.cz.


Kristýna Hrubanová (linkedin.com)
Hrubanová mimo jiné píše:

Environmentální potažmo globální výchova a vzdělávání by mělo pojímat širokou škálu témat a principů. Snaží se u (nejen) mladých lidí budovat poměrně komplexní kompetence, které lze zjednodušit jako odpovědnost k lidem a přírodě – k planetě jako celku a připravit je na život ve světě, jehož podobu dokážeme dnes jen těžko předvídat. Při vědomí komplexnosti environmentálních a globálních souvislostí je myslím ale nutné i mezi těmito tématy prioritizovat dle urgence (a samozřejmě s ohledem na věk a schopnosti dětí a mladých lidí). Je na čase, aby se pedagogické elity ředitelé a ředitelky škol a vzdělávacích institucí a samozřejmě pedagogové a pedagožky působící v praxi začali zabývat změnou klimatu jako palčivě aktuálním vzdělávacím tématem a hledáním a aplikováním vhodných řešení. A to ideálně v dialogu společně s mladými lidmi. Může se totiž stát, že v případě ekologické krize budou některá témata rezonující současným pedagogickým světem – jako např. tolik diskutovaná robotizace a práce 4.0, kvalita státních maturit, či boj o to, který přístup k výuce matematiky je ten správný – více méně podružná.

Čím začít? Je to spíše smutné, ale z didaktického hlediska nám naše nejbližší okolí nabízí skvělé podněty. Nadprůměrně vysoké teploty letošního „jara“, vyschlá erodovaná pole, přehradní nádrže hluboko pod průměrným stavem. Stačí si vybrat. A nebo si pro začátek můžete přečíst a případně podepsat výzvu Za klimatickou spravedlnost a čisté ovzduší bez výjimek!, kterou minulý týden zveřejnilo hnutí Limity jsme my. No a protože trochu optimismu nikdy neuškodí, budu na závěr citovat Jana Malíka a poslední větu z jeho zmiňovaného článku: „Katastrofa tu už zřetelně je. Neklepe, ale buší do našich chatrných vrátek. Je možné, že ještě lze zachránit život na planetě bez dalších výraznějších ztrát. Ale pokud nic neuděláme, bude všechno o mnoho horší, než si vůbec dovedeme představit.“

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

PP řekl(a)...
14. června 2018 v 5:53  

Není. Přestaňte lidi strašit.

Tomáš Barták řekl(a)...
14. června 2018 v 6:41  

A kde ještě dělá škola bolestně málo?
No přece všude a ve všem. To ví každý. Každý do školy chodil a každý je nejchytřejší.

Šárka řekl(a)...
14. června 2018 v 7:18  

Ono je těžké učit o vyschlých polích a přehradách hluboko pod stavem, když leje a leje a hrozí povodně.

Unknown řekl(a)...
14. června 2018 v 9:30  

řestaňte s tím už blbnout! uvědomte si dvě věci:
1/ v letech 1947-56 sssr a usa co druhý den někdo z nich provedl jaderný výbuch,to nebo nad námi je tak rozflákané že ho ani pánbů nezaštupuje
2/ v kapitalismu rozhodují peníze,peníze a zase jenom peníze , takže všechny ty iniciativy jsou zase jen byznys neboli něčí peníze a peníze a zase jenom peníze

PP řekl(a)...
14. června 2018 v 11:14  

Tenhle miláček to říká naprosto jasně, stručně i logicky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.