Izraelský expert mění školy na Ústecku. Z „chudého města bez naděje“ chce udělat obdobu Silicon Valley

pátek 8. června 2018 ·

V osnovách matematiky, dějepisu nebo češtiny se nic nemění, přesto žáci dávají v hodinách větší pozor a látku si lépe pamatují. Pomáhají jim k tomu krátké hry v úvodu vyučovací hodiny propojující hudbu, matematiku a pohyb. Bystří dětem mozek a rozvíjí jejich nadání. Metodu Izraelce Ophera Brayera od září zkouší pětistovka žáků z deseti základních škol v Ústeckém kraji. Její autor chce jít ještě dál. Tvrdí, že pokud k tomu bude vůle, vytvoří v tuzemsku obdobu Silicon Valley. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.




Opher Brayer (icuk.cz)
Metodiku Stages vyvinul ještě v Izraeli, do výzkumu vzdělávání vložil za osmnáct let 1,5 milionu dolarů z vlastních peněz.

V Česku žije teprve několik let. „Dokážu, že je možné vzít město tak chudé a bez naděje, jako je Ústí nad Labem, a udělat z něj centrum technologií a vědy,“ věří Brayer. Na přednášce Prague Business Clubu se setkal s ústeckým podnikatelem Martinem Hausenblasem, jenž mu zavádění novinek v kraji společně s Inovačním centrem Ústeckého kraje pomáhá dojednávat. Začínají u vzdělávání.

„Pozorujeme, že u dětí rozvíjejí potenciál kreativity. Jsou schopné vidět věci z úhlu pohledu, který dříve neviděly. Musíme ale přihlédnout i k zrání a k tomu, jak učitelé v hodinách pracují,“ popisuje ředitelka školy Neštěmická Marie Čápová.

Jak postupy účinkují, zkoumají odborníci z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Brayer a jeho kolegové usilují o to, aby je ministerstvo uznalo jako oficiální metodu pro školení učitelů a na její šíření poskytlo peníze. Přes prázdniny by vyškolili asi čtyřstovku učitelů a metodu od příštího školního roku přenesli na deset tisíc dětí.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. června 2018 v 14:29  

aby mu z toho nakonec nevyšel západní břeh jordánu a intifáda

vstek řekl(a)...
11. června 2018 v 16:17  

https://www.novinky.cz/domaci/474586-ceske-silicon-valley-spolklo-penize-a-zkrachovalo-veritele-chteji-zpatky-miliardu.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.