Ministerstva dostanou návod k řešení sexuálního obtěžování

neděle 10. června 2018 ·

Ministerstva a další centrální úřady by měly do jednoho roku dostat návod, jak mají postupovat při řešení případů sexuálního obtěžování. Průzkum v několika resortech totiž odhalil i závažnější případy jako pokusy o styk ve výtahu či nabídky výhod za sex. ČTK a Českému rozhlasu výsledky poskytl odbor rovnosti žen a mužů Úřadu vlády. Opatření proti sexuálnímu obtěžování doplnila vládní strategii k prosazování rovnosti pohlaví na roky 2014 až 2020. Materiál s novými úkoly schválila tento týden Babišova vláda v demisi.


Radan Šafařík (amo.cz)
Průzkum se v několika ministerstvech uskutečnil loni a předloni. Na dotazníky odpověděli pracovníci a pracovnice resortů zdravotnictví, práce či průmyslu. "Přestože výsledky nejsou reprezentativní, indikují to, že k sexuálnímu obtěžování dochází i ve státní správě. Míra sice není nijak závratná, ale dochází i k závažnějším formám obtěžování včetně pokusu o navázání fyzického styku ve výtahu - tedy k tomu, co by už bylo možné považovat za překročení pracovně právního sporu a co by přecházelo do trestně právní roviny," řekl ředitel odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády Radan Šafařík.

Průzkum podle něj ukázal, že v 90 procentech se obětí obtěžování staly ženy. Naprostá většina těch, kteří obtěžovali, byla v pozici nadřízených. Nejčastější jsou podle výsledků sexuálně podbarvené vtipy a poznámky, okukování a přílišná tělesná blízkost. Opakovaně se objevovaly i výzvy k sexu, pokusy o intimní rozhovory a nechtěný fyzický kontakt, ale také nabídky výhod za sex. Obtěžované to řešily tak, že se dotyčnému snažily důsledně vyhýbat či se nechaly přeřadit do jiné kanceláře.

Na sexuální násilí a obtěžování strhla pozornost mezinárodní kampaň #MeToo neboli Já taky, v níž oběti popisovaly své zážitky. V Česku vyvolala ale i nenávistné a zesměšňující reakce. Ještě před kampaní na rozšířenost sexuálního obtěžování upozornil průzkum Agentury EU pro základní práva (FRA) z roku 2014. V Česku se do něj zapojilo přes 1600 žen. Pětina Češek tehdy uvedla, že v posledním roce nějaké sexuální obtěžování zažila, třeba nevhodné návrhy, dotěrné otázky či zírání. Dvanáct procent českých žen pak řeklo, že je v posledních 12 měsících někdo osahával, odhaloval se před nimi, posílal jim nevyžádané sexuální snímky a maily či je sexuálně urážel.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.