Změní se po odvolání ředitele Cermatu podoba státní maturity?

pondělí 28. května 2018 ·

Ministr Robert Plaga hodlá rozpoutat debatu o podobě státní maturitní zkoušky. A zda by se neměla legislativně upravit. Není jediný, kdo po změnách volá. Například předseda sněmovního školského výboru Václav Klaus (ODS) tento týden v Právu upozornil, že pokud se toho nechopí ministerstvo školství, navrhne v září zákon, který okleští maturitu jen na didaktické testy z matematiky, češtiny a cizího jazyka. To by znamenalo, že stát by už nekontroloval slohové práce ani by nedohlížel na ústní část. Informuje deník Právo.


Robert Plaga (msmt.cz)
S tím souzní i Plaga: „Kloním se k tomu, že to je docela rozumná varianta.“ Přetřásat se bude i ta část zákona, podle níž má být maturita z matematiky povinná od roku 2021 pro gymnázia a lycea a od roku 2022 pro většinu ostatních škol. Otázkou také je, jestli by státní maturity měly mít i učební obory, kde jsou nejhorší výsledky.

O možných změnách státní maturity píšou Hospodářské noviny:

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová očekává, že se testy zjednoduší a že budou vybírat otázky s větším důrazem na čtenářskou gramotnost a porozumění textu. I Společnost češtinářů chce, aby se státní maturita omezila na test s větším důrazem na pravopis a interpunkci. Sloh a ústní zkoušku by si měly organizovat samy školy. Řada odborníků na vzdělávání poukazuje i na to, že přibývá maturantů, kteří u zkoušek neuspějí. Třeba na gymnáziích a učilištích by podle nich stejná úroveň maturity být neměla. To se týká i zkoušky z němčiny, jež byla podle učitelů letos pro negymnazisty neúměrně náročná. Obavy vzbuzuje i povinná maturita z matematiky v roce 2021.

Zakladatel iniciativy Maturitní data − odtajněno Oldřich Botlík například už dlouho žádá, aby Cermat zveřejňoval spolu s klíčem správných odpovědí také jejich odůvodnění a vysvětlení, co úloha ověřovala.

Viceprezident Asociace ředitelů ZŠ Pravoslav Němeček doufá, že Cermat už bude lépe kontrolovat výstupy a mít spolehlivé autory testů. O nich si ale nemyslí, že by byly těžší. "Maturita je už na úrovni výstupu ze základní školy. To, že ji neudělá 25 procent žáků, svědčí o tom, že se k ní neměli vůbec hlásit," myslí si. Celý problém je podle něj ve financování školství a honbě za žáky, kteří ale na maturitu nemají.

Ministr Plaga se změnám nebrání a slibuje, že se podívá i na špatnou finanční a personální situaci Cermatu, na niž si Zíka stěžoval.

Citované texty naleznete zde a v dnešním Právu

1 komentářů:

Karel Lippmann řekl(a)...
30. května 2018 v 9:44  

Velmi vážně se obávám, že nezmění-li se obsah a metody výuky a s nimi i pojetí testů, může vzniknout další velký problém. Změnám maturity přece musí předcházet diskuse o pojetí vzdělání. Nebo zde není o čem mluvit? A co vlastně testy ověřují? Jakou váhu jim přikládat? Jak na ně žáky připravovat, aby to vzdělávání pomohlo? Na tyto otázky by měl hledat odpověď např. pan poslanec V. Klaus ml. Jde o témata pro dobře organizovanou, institucionálně ukotvenou debatu. Při rychlé změně, která je v případě současné maturity bohužel nutná, je třeba postupovat velmi obezřetně. Zapřahá se totiž vůz před koně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.