Kateřina Valachová v Interwiev ČT: Za inkluzí stojím. Volby nám neprohrála

sobota 5. května 2018 ·

„Co se týká společného vzdělávání, tak zatím, abychom na každé dítě nahlíželi tak, že je jedno, kde se vzdělává, jestli je to malotřídka, velká škola v Praze, běžná škola, speciální škola… zatím si stojím. Taky jsem si vědoma toho, že změny, které probíhají v poslední době v českém školství, byť si myslím férově, že byly nutné, museli jsme k nim přistoupit, přišly až příliš pozdě, a tak jsou velice náročné. Jak pro školy, tak pro učitele. A samozřejmě v té náročnosti si zaslouží zlepšení podmínek. Mimo jiné ohodnocení včetně platu,“ říká bývalá ministryně školství a poslankyně Kateřina Valachová v Interwiev ČT. V rozhovoru mluví o inkluzi, chybě v přijímačkách na osmiletá gymnázia, Cermatu, státní maturitě, smyslu jednotných přijímaček nebo byznysu s přípravou na ně.



Moderátorka Světlana Witovská konfrontuje Valachovou i s kritikou její stranické kolegyně, místopředsedkyně ČSSD, Jany Fialové. Ta říká:

„Reforma společného vzdělávání nebyla dotažena do konce a pustila se do života. Mělo se to odpilotovat, měl se tomu dát čas a poslouchat kraje, které k tomu měly spoustu připomínek. To se nestalo a bohužel si myslím, že to přispělo k tomu, že jsme skončili na těch 7 %.“

Valachová reaguje: „Jsem přesvědčená, že právě to, že každé dítě má tu možnost se vzdělávat na škole, která má stejné podmínky, ať je to jakákoliv škola, že toto tedy rozhodně neprohrálo volby. To si myslím, že sociální demokracie na to má spoustu analýz. Zrovna téma společného vzdělávání tam chybí.“

Zazní i tyto otázky a odpovědi:

Řekněte mi jednoduše. Jestli máte pocit z té inkluze, jestli to byla chyba? Vidíte tam nějakou svojí chybu? Že to bylo tak široké?

Teď jste to zase trefila přesně do černého. To jsem se snažila říci. Co se týká právě inkluze, tak ta byla ve sněmovně prosazené dříve, než jsem tam nastoupila a ministerstvo.

Dobře a byla to chyba nebo ne? Něco z toho?

No, ty detailnější pravidla odpovídají tomu, co předtím schválí zákonodárce. Tam nemáte žádné možnosti osobní, jak byste to mohli změnit. Já pokládám za chybu, že při novele, u které teda podotýkám, já jsem nebyla, nebyli především učitelé. To samozřejmě pokládám za chybu. Protože s učiteli se mělo především diskutovat to praktično.

Byla to vaše chyba?

No, těžko to mohla být moje chyba, když jsem v té sněmovně nebyla. Ani jsem nebyla ministryně. Ale nemá smysl, abych já neustále se přetahovala byť já vím, že se mi to přičítá často vlastně diskutuji s učiteli a oni si to také myslí, že jsem to tedy prosadila já ...

Myslí si to i vaše místopředsedkyně.

Ale to není podstatné. Podstatné přece je, jestli nám něco chybělo ve školství a jestli ten směr, třeba to, že když dítě potřebuje nějakou podporu, tak to má být bezplatné, tak jestli je to správně. Tohle správně je. A potom samozřejmě se dá říct, že velké množství věcí, které například výchovné problémy dětí ve školách, psychiatrické onemocnění dětí ve školách, co trápí učitele, tak ono se tomu říká inkluze, ale je to úplně něco jiného. A podstatné je, že to musíme vyřešit, ne se přetahovat.

Celý rozhovor je ke stažení zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. května 2018 v 13:10  

Opak je, myslím, pravdou.

TORNÁDO KAT ANEB VLÁDNÍ JADERNÝ VÝBUCH Z PERA MINISTRYNĚ VALACHOVÉ
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vlada-byla-velmi-aktivni-ve-skolstvi.html#comment-6280139516709541290

Tragédií ČSSD je, že po i prohraných volbách jsou ve Sněmovně z valné části zas jen tlučhubové, kteří jí ty volby prohráli. Včetně paní exministryně Valachové, myslím...

J.Týř

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
5. května 2018 v 14:57  

To je prý restart strany. Místo aby tyhle katastrofy ukryli někam do pozadí, tak je ještě vystrkují na veřejnost. Tak neprohrála. Aha. A to dokonce měla tu drzost, cpát se zpátky. A kde je vyšetření kauzy Chrastava a Pelta v posteli s náměstkyní.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.