Aby všechny děti ve škole fyzika bavila a učily se s radostí. To je vize projektu Elixír do škol

středa 23. května 2018 ·

Na půdu královéhradecké Univerzity se sjeli učitelé-fyzikáři, kteří se snaží tento složitý předmět učit zábavnou formou. Projekt Elixír do škol podporuje takové pedagogy, kteří mají chuť inspirovat a nadchnout a kteří do výuky přinášejí třeba i inovativní prvky. „Naší vizí je, aby všechny děti ve škole fyzika bavila. Aby se učily pak naplno a s radostí," říká ředitelka Elixíru do škol Petra Prošková. Reportáž přináší Český rozhlas.


Petra Prošková (elixirdoskol.cz)
Prorektor Univerzity Hradec Králové Jan Kříž popsal přístup, který funguje: „Na zahájení jsem citoval kolegu Ivo Čápa, to je předseda Slovenské fyzikální olympiády, kteří říká, že když učitel ukazuje nějaký pokus, třeba na zákon zachování momentu hybnosti, roztočí se na otáčivé židli s roztaženýma nohama a rukama a pak ty ruce a nohy přitáhne k sobě, tak se ta rotace zrychlí. A pokud přitom ještě učitel spadne ze židle, tak na to ty děti nikdy nezapomenou."

Stovkám učitelů nejen ze středních škol nebo gymnázií je jasné, že fyzika může být i hra. A tak si vzájemně předávali tipy na různé experimenty a pokusy. A hráli si.

Lenka Kramářová, která učí fyziku na jednom z brněnských gymnázií, našla na konferenci spřízněné duše: „Pro mě osobně a doufám, že i pro další učitele, to slouží jako velká inspirace k tomu, co dál dělat. Další experimenty, další pokusy, další motivace. A hlavně takové to sdělení, že nejsem sama, kdo je takovým způsobem řekněme v uvozovkách postižený."

Projekt má v republice 22 center do kterých chodí desítky učitelů. Ze zhruba 4 000 fyzikářů v České republice jich aspoň jednou prošla centrem přibližně polovina. Asi 600 se jich vrací opakovaně. Podle ředitelky projektu Petry Proškové je to ale pořád málo: „My bychom chtěli, aby se ve školách tyto věci dělaly daleko více. Ukázalo se, že 70 procent výuky je stále v přírodních vědách frontální. A myslím si, že je to škoda."

Celý pořad je ke stažení zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
23. května 2018 v 5:45  

No, nic proti podobnym predmetovym setkanim. Ostatne, za stareho rezimu se ucitele v ramci okrasu schazeli dvakrat rocne...

Akorat teda mam strach, ze bude-li vsechny deti bavit fyzika, nebude nikoho bavit treba dejepis...

Brandtnerová řekl(a)...
23. května 2018 v 18:35  

„A pokud přitom ještě učitel spadne ze židle, tak na to ty děti nikdy nezapomenou.”

To ne, stejně jako když učiteli chemie při pokusu shoří vlasy. Sice takoví učitelé nedbají o svou vlastní bezpečnost a zdraví, což je náhodou v rozporu z jejich pracovní smlouvou, a nejsou tak dětem dobrými vzory, ale zato je legrace a děti mají radost z učení. A mají si alespoň co natočit a dát na youtube.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.