Roste podíl mladých lidí, kteří předčasně opouštějí školy. Pravděpodobně za to může i státní maturita

středa 23. května 2018 ·

V Česku v posledních letech vzrostl podíl mladých lidí, kteří předčasně odejdou ze školy a skončí bez vzdělání. Zatímco v roce 2013 jich bylo kolem pěti procent, loni už téměř sedm procent. Nejhorší je situace v Ústeckém kraji. Loni tam vzdělání nedokončilo a bez kvalifikace zůstalo zhruba 16 procent mladých, v roce 2013 devět procent. Za zhoršením výsledků jsou i státní maturity. Na semináři o nízkokvalifikovaných lidech na trhu práce to včera řekl Roman Matoušek z vládní Agentury pro sociální začleňování. Informuje ČTK.
 
Agentura provedla v Ústeckém kraji výzkum, v němž se na předčasné odchody ze škol zaměřila. Autoři vedli hloubkové rozhovory s pracovníky úřadů práce i s mladými, kteří vzdělání nedokončili. "Nechtěli jsme úplně kvantifikovat přispění státních maturit k předčasným odchodům, nabyl to náš cíl. Může to souviset se státními maturitami, demografickými změnami či s rozšiřováním fenoménu exekucí," uvedl Matoušek.

Podle zástupců Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) dvě třetiny mladých studují v maturitních oborech. "Z našich propočtů vyplývá, že předčasný odchod je způsoben tím, jak naběhla státní maturita. Je otázka, jestli je přiměřená tomu, co očekáváme od vzdělávání v odborném školství," uvedl na semináři Jiří Vojtěch z NÚV.

Podle výzkumu agentury z Ústeckého kraje roli při předčasném odchodu ze škol hraje podpora a důležitost vzdělání v rodině, nedostatek vzorů, nezájem o studium i nelegální práce. Podstatný je také přístup vzdělávacích institucí. Pokud školáci zažívají dlouhodobě neúspěch a cítí se vyloučeni, nestojí o pokračování ve studiu. Dotázaní si stěžovali i na nepřátelské prostředí ve škole, na rasismus, nedůvěru ostatních a na způsob řešení konfliktů.

"Školy očekávají, že žák bude připraven na školu. Otázka je, jestli by školy neměly být připraveny na žáka," řekl Matoušek.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
23. května 2018 v 6:46  

"Školy očekávají, že žák bude připraven na školu. Otázka je, jestli by školy neměly být připraveny na žáka," řekl Matoušek.

Pokud to dobře chápu, mladý člověk by neměl být připraven na zaměstnání, ale zaměstnavatel by měl být připraven na zaměstnance. No pěkně děkuji. To by to dopadlo.

Nebo už to dopadlo?

Tajný Učitel řekl(a)...
23. května 2018 v 7:26  

Naši sociální třídiči si mnou ručičky, to jsme chtěli, svátost vzdělání je ochráněna. Mohou za to školy které je přijaly, nebo ti experti z neziskovek. Létají třísky. Osudy lidí bez vzdělání neřešíme.

mirek vaněk řekl(a)...
23. května 2018 v 15:18  

Může za to lidská lenost!!!

Jak ji léčit, aby byl i lenoch spokojen a zažíval pocity úspěchu, to je to, oč tu běží.

jir řekl(a)...
23. května 2018 v 15:45  

Souhlas, lenost!

BP řekl(a)...
24. května 2018 v 8:26  

Ano, ve škole je příšerná nuda. Učí se tam zbytečnosti, nic pro reálný život. Ten se dnes odehrává na sítích.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.