Spor o nový přístup ke „státní ochraně“ dospívajících dětí: Je lepší ústav nebo život na ulici?

úterý 10. dubna 2018 ·

„OSPOD nesmí přistupovat k dospívajícímu dítěti jako k objektu, ale zacházet s ním jako s partnerem. Dítě starší patnácti let nese trestní a přestupkovou odpovědnost, vybírá si svou práci, střední školu, je způsobilé pečovat o své dítě, rozhodovat o zákrocích na svém těle, může podnikat a je způsobilé zvolit si místo svého pobytu.“ Mimo jiné takto hájí ministerstvo metodickou příručku pro pracovníky OSPOD, která vyvolala silnou kritiku. Dokument kritizuje i ombudsmanka Anna Šabatová. Informuje iDNES.cz.


Podle advokátky Veroniky Němečkové, která se zabývá rodinným právem, příručka neříká, že se stát nemá starat o patnáctileté narkomany, ale nechat dítě, které ukončí povinnou školní docházku, rozhodnout o svém životě. I kdyby to znamenalo, že bude žít na ulici.

„Řešením takové situace není sebrat dítě a zavřít ho do ústavu proti jeho vůli, ale je potřeba respektovat jeho rozhodnutí. Dobří rodiče by měli dítěti, které nikoho neohrožuje a neškodí společnosti, nechat se rozhodnout o svém životě. Nikdo ale neříká, že máme nechat takové děti například volně páchat trestnou činnost. Každá svoboda má své limity a pokud páchá trestnou činnost, pak již překračuje hranice svobodného rozhodnutí o vlastní osobě,“ míní Němečková.

Metodika podle ní směřuje proti tomu, že řada kurátorů automaticky posílá děti s problémovým chováním do ústavů, aniž by jejich případ detailněji prozkoumali a pokusili se o nějaké řešení, protože tak je to pro ně jednodušší. „Bohužel tuto praxi podporují v některých případech i soudy svým rozhodováním,“ uvedla advokátka.

„Pokud hodláme respektovat základní ústavní práva a Úmluvu o právech dítěte, pak to musíme dělat bezvýhradně. Nemůžeme si na jednu stranu stěžovat na to, že v Norsku v důsledku tamního paternalistického přístupu k sociálně-právní ochraně dětí odebrali Michalákovým děti a na druhé straně v podstatě chtít, aby stát přebíral roli rodičů nebo rozhodoval za nezletilého a tak v podstatě do osmnácti let dítěte určovat, kde bude žít, zda bude studovat, jak bude chodit oblečené nebo co si má myslet, jakkoli to samozřejmě může být z pohledu rodičů obtížné přijmout,“ dodala.

Celý text naleznete zde
Příručka je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.