Spí dítě ve squatu a bere drogy? Od patnácti na to má právo, říkají nová pravidla pro sociálky

neděle 1. dubna 2018 ·

Už asi rok se kurátoři z Orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) mají řídit novou metodickou příručkou, která výrazně mění jejich práci. Dítě od patnácti let se podle ní může rozhodnout, že nebude chodit do školy, nebude pracovat, bude žít ve squattu nebo experimentovat s drogou. Nerespektování jeho názoru je podle dokumentu ministerstva práce a sociálních věcí větší riziko než užívání návykové látky. V případech, kdy by kurátoři dříve zasahovali, teď mají podle ministerského dokumentu respektovat názor dítěte. To má právo i na špatná rozhodnutí. Informuje Aktuálně.cz.

Vladimír Řepka (mpsv.cz)
"Může nám to být jedno, ale bohužel se na nás obrací zoufalí rodiče dětí, kterým potomci třeba chodí za školu. Jak je dítěti patnáct a má absolvovanou základní školní docházku, nikdo s tím nic neudělá," řekl Aktuálně.cz kurátor Josef ze Středočeského kraje. Ten si nepřál být jmenován, stejně jako další sociální pracovníci, s nimiž internetový deník Aktuálně.cz mluvil. Bojí se střetu s ministerstvem práce.

Zhruba ve 250stránkové metodické příručce se například na straně 65 píše: "Dítě starší 15 let s dokončenou povinnou školní docházkou má plné právo se rozhodnout, zda chce dál studovat či nikoli. V případě, že se rozhodne nestudovat, má toto dítě i stejné právo rozhodnout se nepracovat." A podobných výroků posouvající suverenitu dítěte je v dokumentu mnoho.

To je podle některých kurátorů problém, neboť na takový výklad není česká legislativa připravena a některá doporučení jsou dokonce v rozporu s jinými nařízeními.

Ministerstvo práce prý chápe, že příručka budí emoce. Její uvedení ale obhajuje. "Metodická příručka netvrdí, že by kurátor pro děti a mládež neměl v případě nepříznivé situace dítěte intervenovat, právě naopak. Důležité je však přemýšlet o podobě této intervence, a to i s ohledem na věk dítěte," sdělil mluvčí ministerstva práce Vladimír Řepka.

Ministerstvo práce však upozorňuje, že příručka je pouze prvním krokem. "Změna způsobu uvažování je vždy dlouholetý proces, který vyžaduje dlouhodobější metodickou podporu i vzdělávání. Ministerstvo si je vědomo toho, že ne všichni kurátoři pro děti a mládež v současnosti plně respektují principy a pravidla popsané v metodické příručce, a právě z tohoto důvodu bude nyní pořádat dvoudenní vzdělávací semináře pro pracovníky," dodal mluvčí úřadu Řepka. Změny v publikaci se zatím nepřipravují.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
2. dubna 2018 v 0:04  

§ 217 trestního zákoníku:

(1) Kdo vydá, byť i z nedbalosti, osobu mladší než osmnáct let nebezpečí zpustnutí tím, že a) svádí ji k zahálčivému nebo nemravnému životu, b) umožní ji vést zahálčivý nebo nemravný život, nebo c) závažným způsobem poruší svou povinnost pečovat o osobu mladší než osmnáct let, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Takže ministerstvo bude možné trestně stíhat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.