Jan Moláček: Politická korektnost je úspěšný návod, jak zlepšit společnost. Ale my jsme zase jednou chytřejší

úterý 17. dubna 2018 ·

„Politická korektnost je v Česku málem sprosté slovo. Být "politicky nekorektní" je nejen mezi extremisty, ale i v umírněných konzervativních kruzích cosi jako vstupenka, bez které vás do klubu ani nepustí. Panuje přesvědčení, že politická korektnost je synonymum pro lež, autocenzuru, lakování reality narůžovo či přecházení nepříjemných skutečností mlčením,“ píše Jan Moláček na Aktuálně.cz.

Jan Moláček (twitter.com)
Moláček mimo jiné píše:

… je tragédií české společnosti, že jen velmi málo názorových lídrů chápe skutečný smysl politické korektnosti: bourat bariéry bránící smysluplné veřejné debatě, a tím jí umožnit, aby plnila svůj účel - vedla ke konsensu a řešení problémů.

Argumentace odpůrců politické korektnosti proti předchozímu odstavci je zdánlivě jednoduchá a neprůstřelná. Budou poukazovat na to, že politická korektnost z veřejné debaty vylučuje některé výroky - bariéry tedy nebourá, nýbrž staví. Sama je tou hlavní bariérou, která svobodnou diskusi znemožňuje.

Ano, politická korektnost skutečně jistý typ příspěvků z veřejné debaty vytlačuje, na tom se shodneme. Ale přesto platí: právě tím tuto debatu umožňuje. Jak je to možné?

Tento paradox není zase až tak paradoxní, jak by se mohlo zdát. Obdobně ve fotbale jde o to, aby byl balón dopraven do soupeřovy brány - přesto je fotbal možný jen proto, že pravidla zakazují některé způsoby, jak toho dosáhnout. Nesmíte si například klestit cestu mezi bránícími hráči ranami pěstí. Proč? Protože by hra ztratila smysl, jímž není vítězství za každou cenu, ale radost hráčů i diváků z individuální hráčské virtuozity a týmové souhry...

Pokud chceme, aby veřejná debata měla smysl, je rozumné dohodnout se na tom, že se povede věcně a že v ní nebudou mít místo stereotypy, klišé a výroky odvádějící pozornost k nesouvisejícím věcem. Politická korektnost přesně tohle dělá...

Stejnému opovržení jako politická korektnost u nás čelí i třeba kampaň #MeToo, multikulturalismus, opouštění fosilní a jaderné energetiky, regulace individuální automobilové dopravy v městských centrech - seznam by mohl být ještě dlouhý, ale to je spíš na další komentář. Neřešené problémy, které se nám v Česku zatím kupí, ale příliš nenasvědčují tomu, že bychom ti chytřejší byli my.

Celý text naleznete zde

9 komentářů:

PP řekl(a)...
17. dubna 2018 v 21:29  

Za co tyhle hlavy proboha živého berou peníze??

Kvaternion řekl(a)...
17. dubna 2018 v 21:57  

Za to, že píšou kvalitní články. Zrovna pan Moláček je jedním z nejlepších českých komentátorů, jak kvalitou argumentace a stylu, tak odvahou jít proti proudu, jako v tomto článku.

tyrjir řekl(a)...
17. dubna 2018 v 23:14  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
17. dubna 2018 v 23:32  



...je tragédií české společnosti, že jen velmi málo názorových lídrů chápe skutečný smysl politické korektnosti...

To je jasný dogmatismus: Podsouvat někomu, že nechápe pravý (opravdový a pozitivní) smysl pojmu politická korektnost jenom proto, že ji nechápe, jak by si někdo přál, je argumentační faul podobného typu, jako když třeba pan Václavík říká, že mnozí (učitelé?) nechápou vztah mezi znalostmi a kompetencemi. Falešná politická korektnost zakrývající slabiny neoliberalismu, multikulturalismu atd. je podobně zprofanovaná jako nadužívání a zneužívání pojmu kompetence v didaktice a pedagogice,

http://www.ceskaskola.cz/2018/04/jaroslav-jirasko-jsou-klicove.html

Tento paradox není zase až tak paradoxní, jak by se mohlo zdát. Obdobně ve fotbale jde o to, aby byl balón dopraven do soupeřovy brány - přesto je fotbal možný jen proto, že pravidla zakazují některé způsoby, jak toho dosáhnout.

Základním znakem paradoxu je jeho paradoxnost, zjevná protikladnost nějaké věci k něčemu očekávanému. Kdo to popírá tím, že říká, že paradox není paradoxní, argumentuje, myslím, podobně hloupě, jako kdyby třeba řekl, že voda není zas až tak mokrá, rovina není zas až tak rovná, přímka není zas až tak přímá apod,
Plést si politiku s fotbalem a vnucovat takovou hloupost veřejnosti s cílem omezit projevy názorových odpůrců... To je další (tentokrát cenzorský) dogmatismus častý u zastánců falešné politické korektnosti.

Za co tyhle hlavy proboha živého berou peníze?

Myslím, že za falešnou politickou korektnost, která opravdovou a potřebnou korektnost ničí svou prostoduchou hloupostí.

J.Týř

PS: Všimli jste si, vážení přátelé České školy, že tu falešnou tzv. politickou korektnost propagují a obhajují v diskusích v České škole víceméně jen anonymní přispěvatelé?


Michal Komárek řekl(a)...
18. dubna 2018 v 6:21  

Pane Týři, mnozí čtenáři České školy si všimli, že často diskutujete zcela nekorektně. Nepokračujte v tom, prosím. Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
18. dubna 2018 v 8:04  

Pane Komárku, mnozí čtenáři České školy si všimli, že často moderujete diskusi v Ceské škole zcela nekorektně. Mnozí dobří diskutující kvůli tomu z diskuse odešli. Nepokračujte v tom, prosím.

Michal Komárek řekl(a)...
18. dubna 2018 v 8:36  

Pane Týři, je zjevné, že Vaše pojetí "dobré diskuse" a "dobrých diskutujících" se v mnoha ohledech liší od pojetí České školy. Není to problém, pokud Vaše příspěvky razantně nevybočují z pravidel věcné a slušné diskuse. Což se bohužel stává. Za "dobrou diskusi" z Vaší strany budu samozřejmě i do budoucna vděčný. Nepokračujme zde ale nyní v nevěcné "diskusi o diskusi". Děkuji! Hezký den!

PP řekl(a)...
18. dubna 2018 v 10:04  

Totéž nechápu u pana Komárka. :(

Unknown řekl(a)...
18. dubna 2018 v 11:29  

Vraťme se k tématu. Takže jestli jsem to dobře pochopil, když budu nazývat vola vykastrovaným samcem tura domácího a bělocha mužem s kritickým nedostatkem pigmentu, umožním tak diskusi i těm, kteří by oslovení volem nebo bělochem považovali za nekorektní. Heuréka!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.