Trenéři se bojí mluvit s dětmi o nadváze: „Nikdo nechce, aby naši svěřenci skončili jako kostry na kapačkách“

úterý 17. dubna 2018 ·

Přiznání biatlonistky Koukalové, že se řadu let potýkala s anorexií, kterou podnítily kritické poznámky trenéra o její postavě, otevřelo diskusi o psychice dětí při sportování. Existuje spousta sportů, kvůli kterým si především dívky musí hlídat postavu, což se jim může vymknout z rukou. Reportáž přináší iDNES.cz.




Jitka Weiermüllerová (baletolomouc.cz)
Příkladem disciplíny, kde jsou kladeny nároky na vzhled, je třeba krasobruslení. „Děti, které nabíráme, bývají často silnější než dřív, protože se méně hýbou a rodiče na ně mají méně času. Pokud si všimnu, že má dítě nadváhu, promluvím s rodiči, aby mu upravili jídelníček. Nechceme říkat dětem ‚ty jsi tlustý, ty už nikdy nic dobrého neskočíš‘, to by byla cesta do hrobu a nikdo nechce, aby naši svěřenci skončili jako kostry na kapačkách,“ vysvětluje trenérka krasobruslení Barbora Kostková.

Přesto se prý v každé krasobruslařské generaci objevila dívka, )))která měla poruchu příjmu potravy a skončila hospitalizovaná v nemocnici. Podle Kostkové buď často slýchaly, že mají zhubnout, nebo si vsugerovaly, že čím hubenější budou, tím lepší podají výkon. „Je to velmi tenký led, na kterém se trenéři a rodiče pohybují,“ dodala.

Rodiče si stěžovali na tlustou baletku

„Pokud mají děti nadváhu, volíme kostým tak, aby se dítě cítilo dobře, abychom ho něčím upnutým nezesměšnili, a stavíme takové dítě do první řady, aby bylo vidět, že každý má šanci prorazit. Spíš se setkávám s kritikou dospělých. V představení Louskáček máme dívku, která není úplně štíhlá, a dospělí mě upozorňují, ‚co tam ten tlusťoch dělá‘,“ říká ředitelka Baletního studia při Moravském divadle Olomouc Jitka Weiermüllerová.

Vysvětluje proto dospělým, že každé dítě by mělo dostat šanci. „Pokud se děti setkají s posměchem, akorát dostanou depresi a přestanou do kroužků chodit. Proto je povzbuzujeme. A je mi úplně jedno, jestli někdo vyčnívá,“ dodává.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.