Bořivoj Brdička: Barlowova Deklarace nezávislosti kyberprostoru

středa 11. dubna 2018 ·

Teď, když John Perry Barlow zemřel (7. 2. 2018), již vůbec nic nebrání v něm vidět jednoho z otců zakladatelů internetu – tedy přesněji řečeno, té jeho podoby, kterou dnes spolu s profesorkou van Dijck vnímáme jako fázi vývoje s převládající kulturou konektivity. Jedná se o konec 90. let minulého století a stav, v němž jsme doufali, že internet vytvoří svět, kde si budou všichni rovni a do něhož bude moci vstoupit každý bez ohledu na barvu pleti, socio-ekonomický status či místo, kde se narodil.


John Barlow (wikimedia.org)
Přirovnání k otcům zakladatelům podpořil John Barlow hlavně tím, že po vzoru Deklarace nezávislosti Spojených států amerických sepsal v roce 1996 Deklaraci nezávislosti kyberprostoru. Má i samostatné heslo na Wikipedii. Začíná takto:

Vlády průmyslového světa, vy unavení obři z masa a oceli, přicházím z kyberprostoru, nového domova mysli. Jménem budoucnosti vás žádám, abyste do našeho světa nezasahovali. Nejste mezi námi vítáni. Nemáte právo vstupovat do míst, kde se shromažďujeme.

Nemáme žádnou zvolenou vládu a ani ji mít nemůžeme. Proto má vlastní pravomoc obracet se k vám ve skutečnosti není větší než ta, kterou promlouvá samotná svoboda. Prohlašuji, že globální společenský prostor, který budujeme, je přirozeně nezávislý na tyraniích, které se nám snažíte vnutit. Nemáte žádné morální právo nám vládnout a neměli byste disponovat žádnými nástroji nátlaku, z nichž máme oprávněné obavy.

Vlády odvozují své spravedlivé pravomoci od souhlasu řízených občanů. Náš souhlas jste si nevyžádali, ani jste ho nedostali. Nezvali jsme vás. Vy neznáte nás, a neznáte ani náš svět. Kyberprostor nelze vymezit hranicemi, jaké znáte. Nemyslete si, že jej můžete budovat podobně, jako by to byl veřejný stavební projekt. Nemůžete! Je to přírodní úkaz, který roste jen díky našim kolektivním aktivitám.

Za posledních cca 10 let se internet výrazně proměnil. Jeho uživatelé se stále více diferencují. Jsme odděleni primárně bublinami, čím dál tím více se však polarizuje celá společnost. Online spojení ovlivňuje homofilie, to znamená, že vytváříme skupiny lidí, kteří mají podobné zájmy, které jsou často protichůdné k zájmům jiných skupin. V pozadí je převratný zlom ve vývoji lidstva, a sice možnost všech publikovat tak, aby to mohl každý účastník sítě vidět (fotka, zvuk, video) či číst (diskuze, tvíty, blogy apod.). Zřejmou souvislost má dnes tolik diskutovaný boj s dezinformacemi.

Když psal John Barlow svou Deklaraci, ještě netušil, že se riziko omezování svobody účastníků sítě postupně rozšíří na korporace vlastnící systémy, které chod internetu ovládají. Těm dnes říkáme platformy. Je stále obtížnější zachovat si na nich nezávislost, to znamená nenechat se v online světě ovlivňovat jejich zájmy.

Jakkoli je stále těžší se v prostředí internetu orientovat a zůstat nezávislý na cizích zájmech, dokud bude existovat právo každého svobodně publikovat online své názory, je to možné. Jen si musíme dát pozor, abychom si dokázali správně vybrat, koho sledovat, a rozpoznali zájmy, koho kdo hájí (abychom byli dostatečně informačně gramotní).

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.