Škola má právo žákům zadávat povinné domácí úkoly, upozorňuje inspekce

úterý 13. března 2018 ·

Pokud jsou ve školním řádu ukotveny domácí úkoly, žáci je prostě plnit musí. Česká školní inspekce má k povinnosti vypracovat domácí úlohy jasný postoj. Ve školském zákoně se mimo jiné píše, že žáci mají povinnost plnit pokyny kantora v souladu se školním řádem. „Právě školní řád je klíčovým dokumentem, v němž může být (a tradičně bývá) oblast plnění domácích úkolů a práva pedagogických pracovníků zadávat a hodnotit domácí úkoly ukotvena,“ odpověděl na dotaz iDNES.cz náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.


Jinými slovy, pokud ředitel dané základní školy napíše do školního řádu, že žáci mají povinnost plnit domácí úkoly, žáci je zkrátka plnit musí.

Jiný názor má bloger, který si říká „Táta parťák“. Ten se obrátil na školu svého syna s tím, že nechce, aby jeho syn musel dělat domácí úkoly, a přesvědčil ředitele, aby je syna nechal dělat pouze dobrovolně.

„Pokud škola postihuje žáky za to, že domácí úkoly neplní, musí to být opřeno o to, že neplní pokyny pedagogických pracovníků upravené ve školním řádu, který je závazný pro všechny účastníky vzdělávání v dané škole,“ uvedl Andrys. Připomněl, že školní řád schvaluje školská rada, ve které jsou zastoupeni také rodiče. Ti proto mohou mluvit do toho, zda učitelé budou nebo nebudou zadávat a hodnotit domácí úkoly.

Na dotaz iDNES.cz, jakým způsobem lze kontrolovat učitele, aby žákům nezadávali nesmyslné úkoly, odpověděl Andrys, že tuto kontrolu musí vykonávat ředitel školy, který odpovídá za učitele i úroveň vzdělávání. „Je úkolem ředitele školy, aby případné excesy, nesmyslné nebo zjevně nepřiměřené postupy učitelů řešil,“ dodal.

Redakce iDNES.cz zjišťovala, jestli učitelé základních škol zadávají žákům domácí úkoly a zda by podle nich měly být úkoly povinné. Například učitelé na základní škole EDUCAnet Praha žáky běžně úkolují. Domácí úkoly jsou prý krátké, nezaberou víc než deset minut a dostávají je jen žáci na prvním stupni.

„Rodiče by měli škole hlavně důvěřovat a věřit, že škola dělá pro jejich děti to nejlepší. Největší přítěží pedagogické činnosti však jsou ambiciózní rodiče, kteří na škole pouze hledají chyby a nesnaží se školu nikterak pochopit,“ říká ředitel školy EDUCAnet Praha Jakub Pour.

Celý text naleznete zde
Diskusi o domácích úkolech vyvolal text „Táty parťáka“
Do diskuse vstoupily například Lucie Tykalová a Zuzana Candigliota

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
14. března 2018 v 9:34  

Je docela mazaný přehodit zodpovědnost na školu a školní řád. Co ještě dalšího musíbýt ve školním řádu výslovně uvedeno, aby to mohla škola vyžadovat? (Stačí např. uvést, že vyučovací hodina trvá 45 minut nebo musí být vysloveně uvedeno, že během těchto 45 minut žák bez dovolení neopustí třídu nebo při většině hodin ani určené místo ve třídě?)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.