Ministr školství Plaga: Inkluzi vylepšíme vyhláškou

úterý 13. března 2018 ·

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) seznámil novináře s analýzou, která podrobně rozebírá, co přinesly nové podmínky pro společné vzdělávání dětí do českých škol. „V návaznosti na tento materiál nevidím potřebu změny v legislativě, žádoucí úpravy se dají zvládnout pomocí vyhlášky,“ uvedl ministr. Dodal, že na inkluzi bude pro příští rok žádat dvě miliardy navíc, takže celkem by mělo jít o pět miliard korun. Informuje Deník.cz.


Tematickou zprávu o praktické realizaci novely v prvním pololetí probíhajícího školního roku zveřejnila v pondělí i Česká školní inspekce. Závěry obou sumářů jsou jasné. Postupné začleňování dětí se zdravotním či sociálním znevýhodněním, poruchami chování a učení do běžných tříd je přirozeným a správným trendem, který posílilo finanční krytí podpůrných opatření ze strany státu.

Jak poznamenal ředitel odboru předškolního, základního a speciálního vzdělávání Jaroslav Faltýn, tentokrát se obrátila běžná česká praxe, kdy se něco užitečného vymyslí, přičemž na to nejsou peníze. Na inkluzi finance jsou, ale až dodatečně se ladí celý systém včetně diagnostiky a profesní přípravy pedagogů či asistentů. Kolem společného vzdělávání je tak od jeho reálného spuštění 1. září 2016 spousta papírování, zdůvodňování, duplicit a nedostatku kapacit při určování stupně postižení. K částečné nápravě došlo loni v prosinci, kdy vyšla novelizovaná ministerská vyhláška.

Nyní chce ministr Plaga přitvrdit: „Musíme zbavit školy zbytečných výkazů, protože je mnoho věcí, které nejsou pro samotnou pedagogickou činnost důležité. Až se odborná veřejnost sjednotí na tom, co je skutečně nutné zanášet a co lze vypustit, chceme přejít na elektronický režim.“

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jan řekl(a)...
13. března 2018 v 14:20  

"Inkluzi vylepšíme vyhláškou." To nemá pan ministr v demisi určitě z vlastní hlavy. To mu musel někdo poradit z NÚV, ale každopádně je to skutečně vtipný bonmot hodný spíše našeho "vtipného" pana prezidenta. To je určitě slogan týdne.

Dobré i špatné české reklamní slogany
AirBank I banku můžete mít rádi
Alfa To je máslíčko
Allianz Stojíme při Vás
Pojištění od A do Z
Always Ultra Mluví řečí Vašeho těla
Amcico ...protože život přináší riziko
Astor Je krásné být sama sebou
AXA A žijte v pohodě
Azurit Najdeš všude tam, kde je krásně měkoučko
BeBe Dobré ráno Energie na celé dopoledne
Becherovka Becherovka sbližuje
Bezenzen Fernet Kamarád do deště
Billa Billa dnes to nejlepší pro mě
Přesně podle mého gusta
Blesk Víme víc
Kdo nečte blesk, ví kulový!
BMW Radost z jízdy
Bohemia Sekt Život nás baví
Braník Pivo v každé lahvi
Pivo v každém pivu
Draze jen chutná

Skutečně si někdo, kromě pracovníků MŠMT a NÚV, myslí, že současnou inkluzi lze vylepšit jen a jen další - třetí či čtvrtou - verzí vyhlášky 27/2016 Sb.?

Radek Sárközi řekl(a)...
13. března 2018 v 15:26  

Ta poslední vyhláška inkluzi dorazila...

turistao 982 řekl(a)...
13. března 2018 v 18:24  

Není to překlep? Nemělo tam být "Inkluzi zhoršíme vyhláškou?"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.