Odklady poškozují šestileté děti. Mohou u nich vyústit v odpor vůči vzdělávání

středa 14. března 2018 ·

Odklady školní docházky jsou trvalou součástí české vzdělávací praxe. Jejich podíl tvoří zhruba pětinu populačního ročníku. Rodičům stačí předložit řediteli ZŠ žádost s doporučením školského poradenského zařízení a odborného lékaře či klinického psychologa. Důvodem odkladů bývá nejčastěji nezralost dítěte, logopedické nedostatky nebo potíže dítěte s udržením pozornosti. Reportáž přináší Deník.cz.


Sylvie Stretti (twitter.com)
Někdy je ale za nimi snaha rodičů prodloužit svým ratolestem dětství. To může mít neblahé důsledky jak pro ně, tak především pro mladší prvňáky.

„Syn je narozený v létě a posadili ho vedle téměř osmileté holčičky. Byla velice vyspělá, uměla bravurně číst, počítat i psát. Syn z toho měl mindráky, těžko jsme mu vysvětlovali, že není špatně, když se vše teprve učí. Byla to pro něj těžká startovní pozice,“ popisuje loňský zážitek maminka Lenka Korandová.

„Takové situace jsou zátěží pro sebevědomí prvňáčků, kteří odpovídají vývojem i schopnostmi svému věku, a mohou vyústit v odpor vůči vzdělávání, snížení sebevnímání a v problémy ve vztazích s vrstevníky,“ říká poradkyně a krizová interventka Sylvie Stretti.

Její slova Deníku potvrdila ředitelka pražské ZŠ K Milíčovu Alena Červená: „Šestiletých dětí je mi líto. Jejich starší spolužáci jsou fyzicky i psychicky zdatnější, učitelé většinou nasazují tempo podle nich, takže ti mladší mají komplex. Bohužel odklad dnes dostane každý, kdo o něj požádá. Není to vůči menším dětem spravedlivé.“

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.