Průzkum: Češi by uvítali návrat dílen do školních osnov, ale v moderním pojetí

pondělí 26. března 2018 ·

Podle exkluzivního průzkumu společnosti Ipsos souhlasí s návratem dílen a pozemků do rozvrhu základních škol více než devět z deseti Čechů. Praktická výuka by žáky podle nich nasměrovala ke studiu techniky. Drtivá většina respondentů si také myslí, že manuální práce by měly být ve výuce propojeny s novými technologiemi. Téměř tři pětiny lidí s tímto názorem rozhodně souhlasí, dalších 35 procent zvolilo odpověď „spíše souhlasím“. U obou otázek platí, že míra souhlasu se zvyšuje s ­rostoucím věkem respondentů. Informuje iDNES.cz.


Hana Stýblová (repro ČT)
„V rámci nového pojetí praktické výuky by měly být využívány různé typy stavebnic od manuálních až po robotické. Nelze si pod tím představit jen práci s drobným ručním nářadím,“ říká i prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová. Prostory podle ní na školách většinou jsou. Na změny je navíc právě nyní vhodná doba, protože probíhá revize rámcových vzdělávacích programů.

Bohumil Kartous ze vzdělávacího think-tanku EDUin však tvrdí, že nic takového není třeba. Školy podle něj za stávajících podmínek nemohou většinou víc než oprášit koncept pracovní výchovy z 80. let. Může nastat problém s tím, jak dostat technologie do školských dílen a pozemků a jak s nimi naučit učitele pracovat.

Kartous navíc argumentuje proměnou pracovního trhu. „Ve školní přípravě na pracovní činnosti bychom se měli v prvé řadě věnovat tomu, co člověk potřebuje ve službách: spolupráce, komunikace, řešení problémů a vynalézání nových řešení, dovednost rozhodovat se. Služby tvoří většinu pracovního trhu a tento nárůst bude pokračovat. Naopak manuální činnosti z pracovní kvalifikace pomalu mizí,“ říká Kartous.

S tím nesouhlasí Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a jeden z iniciátorů návratu dílen do škol. „Se stejnou logikou bychom mohli zrušit tělocvik, protože není předpoklad, že se někdo bude sportu dále věnovat, nebo práci s počítači, protože se předmět může pojmout nezajímavě,“ říká.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.