Helena Hudečková: Debata o snižování odkladů by měla být o tom, jak fungují základní školy

pondělí 26. března 2018 ·

Do prvních tříd základních škol v Česku nastoupí v příštím školním roce podle odhadů ministerstva školství kolem 108.200 dětí. Počet prvňáků tak asi podruhé za sebou poklesne, letos o meziročně zhruba o 3500 žáků. Zápisy do prvních ročníků se uskuteční během dubna, přesné termíny určují ředitelé škol. Podle hrubých údajů resortu by k nim tento rok mělo přijít kolem 135.000 dětí. Podíl dětí s žádostí o odklad školní docházky zřejmě zůstane kolem pětiny. Informuje ČTK.


Žádost o odložení nástupu do školy o rok podává podle ministerstva každoročně přibližně 20 procent dětí. Ke snížení podílu odkladů mělo přispět mimo jiné loňské posunutí zápisů z dřívějších termínů v lednu a únoru na měsíc duben, ve skutečnosti pak ale odkladů přibylo. Zatímco v roce 2016 přišlo k zápisům s žádostí o odklad 13,3 procenta předškoláků a o rok dříve 13,7 procenta, loni jich bylo zhruba 19 procent.

Podle některých odborníků by přitom odklad měl být naprosto výjimečné opatření, které by se mělo týkat maximálně dvou procent dětí. Podle psychologů, které oslovila ČTK, to ale není při současném životním stylu a nastavení školského systému v České republice reálné.

Podle ředitelky soukromé Pražské pedagogicko-psychologické poradny Heleny Hudečkové by bylo třeba změnit hlavně přístup škol. "Já si myslím, že debata o snižování odkladů by měla být o tom, jak fungují základní školy a jak by měly být schopné pracovat s dětmi, které mají odklad, aby ho mít nemusely," řekla.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.