Lesní školky mají problém, inspektorům vadí svačiny od rodičů. Ředitelům chybí jasná pravidla

pondělí 26. března 2018 ·

Lesní školky jsou od června loňského roku oficiální alternativou pro předškolní vzdělávání dětí. Rozdíl oproti klasickým školkám je zřejmý - děti tráví maximum času venku. Školní inspektoři se ale obávají, že se těmto dětem nedostává adekvátní stravy. Oběd i svačiny by měly být ideálně připravovány, skladovány a podávány přímo ve školní jídelně. To může být pro některé lesní školky likvidační. Jídelnu většinou ani nemají a svačiny dětem chystají rodiče. Neobejdou se tak bez dialogu s ministrem zdravotnictví. Schůzka je naplánována na pondělí 26. března. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


Tereza Valkounová (youtube.com)
Inspektorům začalo dělat starosti, jestli je v lesních školkách dodržované zákonem stanovené právo předškolních dětí na oběd a dvě svačinky. Z inspekční zprávy z mateřské školky Lesníček plyne, že inspektorky byly spokojené s chováním a zázemím dětí. Radost jim udělala i kvalita jídelníčku v bio kvalitě, se svačinami od rodičů ale měly problém. „Některé děti neměly k dispozici teplý nápoj,“ uvádějí.

V závěru pak navrhují jediné zlepšení školy: „Zajistit dětem ve třídě lesního typu stravování dle předpisů, tedy kromě oběda i přesnídávku a odpolední svačinu.“

Ředitelka školky musí do 30. dubna napravit nedostatky. Ale jak? Doporučení školka nedostala. Děti prostě musí dostávat svačinu od školky, která je však musí vyrábět a skladovat jasně specifikovaných prostorách.

Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských školek vidí v této záležitosti obecný problém pro všechny lesní školky, kterých je v Česku aktuálně 36. Lesní školky totiž často nemají kuchyň, ve které by mohly svačiny vyrábět, vůbec. „V současné době do lesních školek musí třikrát denně dovážet jídlo cateringová firma a octli jsme se v paradoxní situaci, kdy by tato firma podle zákona měla hledat děti po lese, aby jim dopravila svačiny,“ uvádí ve svém prohlášení a nařízení pro školky nazývá „bolševickými“. Podle ní předpisy některé lesní školky automaticky ze systému vzdělávání vyřazují.

Jako řešení Tereza Valkounová vidí zásah do legislativy. Chce, aby se rodiče mohli vzdát práva na školou zajištěné jídlo nebo svým dětem připravovat svačiny sami. Pokud má jídlo poskytovat školka, navrhuje Valkounová jako řešení, aby mohly školky jídlo uchovávat ve svých prostorách a následně je podávat dětem vychovatelé.

Celý text naleznete zde
Rozhovor s Terezou Valkounovou naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.