Učitelů odborných předmětů bude málo. Současní stárnou a mladí se na jejich místa nehrnou

středa 7. února 2018 ·

Na středních odborných školách nebude mít za pár let podle České školní inspekce kdo působit. Učitelé odborných předmětů, ale i praktického vyučování stárnou a jejich nástupci se kvůli náročnosti práce a nízkým platům neobjevují. Informuje Česká televize.


Pětašedesátiletý Marek Kočí by už mohl být v důchodu, přesto dál učí studenty uměleckého truhlářství. K profesi se dostal vlastně náhodou. „Měl jsem truhlárnu, ale už se mi tak nedařilo a v roce 2008 byla trošku krize,“ vysvětluje Kočí. Odpověděl proto na inzerát střední školy umělecké a řemeslné, doplnil si vzdělání a už přes devět let je učitelem.

„Kvůli platovým poměrům ve školství se mladí nehrnou a už vůbec ne odborníci v profesích, které potřebujeme,“ uvádí Jana Porvichová, ředitelka pražské Střední školy umělecké a řemeslné.

Na její škole je zhruba 35 mistrů odborného výcviku nebo učitelů odborných předmětů. Jejich věkový průměr je více než 50 let. Tedy ještě o něco vyšší, než je jejich celkový věkový průměr v Česku. I ten se však blíží hranici 50 let.

Za potíže podle České školní inspekce může i zbytečně přísný zákon o pedagogických pracovnících. „Příliš neumožňujeme odborníkům z jiných než učitelských oborů, aby působili jako učitelé,“ vysvětluje náměstek inspekce Ondřej Andrys.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
7. února 2018 v 8:50  

Státní maturita a přijímačky měly k vůli sociálních inženýrů odklonit ty nehodné na učiliště. Když tam jdou, nemá je kdo učit, protože nám ti samí moudří hlavouni vpravili v platnost zákon o kvalifikaci. Skutečně, ale skutečně ženiální plán. Gratulace. A pak že alternativní liberálové ničí vzdělávání.

Unknown řekl(a)...
7. února 2018 v 11:11  

/www.youtube.com/watch?v=Kx6excuV8AA

Prof. Ing. Peter Stanek, CSc.

Nowak řekl(a)...
7. února 2018 v 17:33  

"odborníkům z jiných než učitelských oborů" - učitelé odborných př. přece nejsou absolventi uč. oborů - ví pan inspektor, o čem mluví?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.