Maturita štěstí nezaručí. Zedníci a truhláři chybějí, kuchaři přebývají. Na řemeslo míří jen ti, co jinde neuspěli

středa 7. února 2018 ·

O učební obory, jako je například zedník, klempíř nebo instalatér, není zájem. Mladým se nechce pracovat rukama, a navíc na ně mnohdy tlačí rodiče, aby vzdělávání nepodceňovali a udělali si minimálně střední školu. Některé profese, kupříkladu zedník, tak stojí před zánikem. Reportáž přináší MF DNES.


„Zedníka jsme pro nízký zájem neotevřeli už pět let. Hlásí se nám vždy jeden, maximálně dva žáci. Ti by o tento obor měli skutečný zájem, ale třídu prostě nenaplníme,“ popisuje Jaroslava Pichová, ředitelka Střední školy služeb a řemesel ve Stochově. Podobně na tom jsou i u instalatérů. „Tento rok jsme poprvé neotevřeli první ročník, pořád ale doufám, že to v příštím školním roce napravíme,“ věří Pichová.

Úspěšní jsou naopak stochovští v případě klempířů. „Aktuálně jich první ročník navštěvuje osm, což je zřejmě nejvíce v republice. Žáky se snažíme různě motivovat, účastníme se soutěží, zahraničních stáží a podobně. Už dva roky po sobě se můžeme pyšnit titulem Nejlepší klempíř v Čechách. O to víc nás mrzí nízký zájem o tento obor,“ konstatuje ředitelka.

Podobná situace je i v Neratovicích. Na tamní střední odborné škole a středním odborném učilišti obor zedník navštěvují ve všech ročnících pouze tři žáci. Ředitelka Marcela Hrejsová zatím ale neuvažuje o tom, že by první ročník neotevřela. „Musíme otevřít, jinak bychom mohli přijít o akreditaci,“ upozorňuje ředitelka, podle níž jim chybějí také autoklempíři.

Rodiče mají často o schopnostech svých dětí přehnané mínění a přejí si mít doma nejlépe inženýra. „Ten nezájem mladých začíná v rodině. Rodiče si myslí, že nejlepší pro jejich potomka je, když půjde na střední školu a bude mít minimálně maturitu. Ta osvěta by měla tedy začít především u nich. Někdo by jim měl vysvětlit, že střední škola není vždycky tou nejlepší volbou,“ míní Jaroslava Pichová. Důkazem je podle ní fakt, že na školu mnohdy přicházejí do prvního ročníku dvacetiletí žáci.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.