Kateřina Valachová: Dvouletí rozdělují společnost? Spíš ti, kdo chtějí jejich peníze

středa 7. února 2018 ·

„Zdá se, že naše dvouleté děti pořádně dělí českou společnost. Mají mít právo chodit do mateřských školek nebo ne? Začíná to vypadat na největší politickou bitvu příštích měsíců,“ píše ve svém blogu bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.


Kateřina Valachová (repro Seznam.cz)
Valachová mimo jiné píše:

Od roku 2020 mají mít zřizovatelé školek povinnost přijímat i dvouleté děti. Tedy mít vhodné koupelny, záchody, hračky nebo zajistit plenky. Když jsem před několika lety tuto úpravu zákona prosazovala, bylo už tehdy ve školkách ročně na 40 tisíc dvouletých dětí a 10 tisíc ještě mladších. Jenže v mnoha oblastech České republiky chybí školkám kapacity, a tak dělíme maminky a rodiny na dvě kategorie. Ty, které bydlí v místech, kde své děti ve věku dvou let do školek dávat mohou, a pak ty, které mají smůlu. Kapacity u nich nejsou, a i když by rodiče potřebovali pro zajištění všech svých dětí také druhý příjem, nemají šanci svou situaci řešit.

To není fér. Prostě není. Nejrůznější iniciativy nyní proti plánu zrovnoprávnit všechny rodiče protestují. Prý trhám děti od maminek. Ale žádná taková povinnost dát dvouleté děti do školky nevzniká. Je to možnost. Dnes ji mají jen někteří; jak jsem už výše řekla, ročně ji využívá 40 tisíc dětí. A já bych chtěla, aby ji měli všichni. Konec konců společná zařízení pro menší než tříleté děti nejsou nic nového, vždyť zde léta byly jesle.

Právě ty by chtěli vrátit pravičáci typu Václava Klause juniora… Ještě více se mi líbí, když fandové pana Klause juniora na Facebooku doporučují, ať maminky využívají jesle soukromé. Asi nikdy nečetli jejich ceníky...

Ale toto odkazování na soukromá zařízení něco přece jenom ukazuje. Jde o peníze. Na investice a na zajištění pedagogů potřebných pro vhodné rozšíření kapacity školek jich bylo vyčleněno poměrně hodně. Jak se zdá, mnoho lidí by bylo rádo, kdyby končily jinde než ve školství. Jinde, než třeba u učitelek, které je třeba ve školkách udržet. Určitě není náhoda to neustálé zdůrazňování, že soukromý sektor umí poskytovat lepší služby, než sektor veřejný.

To už známe. Touha privatizovat a omezit veřejnou službu postihla za různých pravicových vlád a pravicových hejtmanů zdravotnictví. Ku prospěchu všech? To sotva. Školství je nyní na řadě.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
7. února 2018 v 10:35  

Kateřina Valachová vytvořila na svém Facebooku anketu, kde můžete hlasovat:
https://www.facebook.com/valachova.katka/posts/1779904238969777

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
7. února 2018 v 12:57  

Anketa ukazuje, co si o tom lidé skutečně myslí, jenže tyhle dobroserky, těm to nic neříká. Všechny ty blbosti jako jesle ve školce, povinná školka v 5 letech, pamlsková vyhláška, povinné protiústavní jednotné přijímačky v páté třídě je potřeba za paní Kateřinou smést ze stolu a začít znovu.
Proč stejnou energii nevěnuje tomu, aby mámy dostali tolik, aby mohli být s dětmi do tří let prostě doma. jaká další revoluce musí přijít, aby tyhle "bojovníci" už zhasli svoje louče a starali se o to, aby komunistický jesle a nově kapitalistický ČSSD pseudojesle nebyly prostě potřeba.
A kdo opravdu dá přednost kariéře, tak ať si tu chůvu zaplatí. No né....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.