Týrané a zneužívané děti. Odhalených případů přibývá, chybí ale psychologové i krizová a intervenční centra

neděle 11. února 2018 ·

Vzdělávací film Jakub má dětem ukázat, jak se vyrovnat s domácím násilím. Snímek vznikl loni pod taktovkou režiséra Davida Vignera. Diskusi s režisérem a odborníky v oblasti ochrany dětí přináší Český rozhlas Plus.


David Vigner (praha12.cz)
Film se má promítat dětem na školách. Učitelé si ho můžou zdarma stáhnout na internetu. „Tam má samozřejmě metodiku, jak s filmem pracovat. Nějaký návod, se kterým se seznámí, a je nutné nejdříve samozřejmě tu třídu, ten kolektiv připravit na to téma, potom pustit film... Důkladně připravit, ta příprava je velice důležitá. A potom samozřejmě by měla vzniknout diskuze, i proto, aby děti, které nikdy domácí násilí nezažily, zaplať pánbůh za to, tak aby dopředu byly připraveny na to, jak to nějakým způsobem vypadá, že to ve společnosti je,“ říká k tomu David Vigner.

„Je dobře, že vznikají podobné filmy, které upozorňují na závažnost tohoto násilí ve společnosti. Si myslím, že je strašně důležité stále o této situaci hovořit, protože stále ve společnosti přetrvávají mýty, že to je záležitost rodiny a že vlastně, ať si to rodina sama vyřeší. Ne, je to záležitost celé společnosti," myslí si zástupkyně ředitelky neziskové organizace Rosa Zdena Prokopová.

Ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková doplňuje, že v Česku je nedostatek krizových a intervenčních center. „Potřebovali bychom, aby krizová centra byla v podstatě ve všech větších městech tak, aby pro děti byla skutečně dostupná jako forma pomoci v případě jakéhokoliv ohrožení. Ta situace je dlouhodobě velmi nepříznivá a není vstřícná vůči dětem. Do určité míry tu dostupnost okamžité akutní pomoci mohou kompenzovat linky důvěry, ale jejich nástroje jsou samozřejmě jiné, nástroje té pomoci, když to srovnáme s ambulantní formou péče,“ říká Dušková.

A dodává, že u nich čekají některé děti na schůzku i dva měsíce.

„Podle kvalifikovaných odhadů v oblasti práce s dětmi a mládeží v krizi chybí pro optimální situaci přibližně 600 sociálních pracovníků a asi 90 psychologů. Tato nedostatečnost nevyplývá z nedostatku financí, ale spíše z toho, že tyto profese chybí na trhu práce,“ doplňuje Hana Jamrichová, vedoucí oddělení ochrany práv dětí a náhradní rodinné péče MPSV.

„Zatímco v roce 2012 bylo nahlášeno 7525 případů, v roce 2016 jich bylo 9416. Tento nárůst si vysvětlujeme tím, že se případy daří lépe odhalovat, a také jsou více nahlašovány. Vzhledem k tomu, že v případech domácího násilí, nebo i týrání, se jedná o jevy, které jsou skryté, obecně se předpokládá, že celkový počet dětí je mnohem větší a nahlášené případy jsou pouze jakýmsi vrcholkem ledovce. V této souvislosti je důležitá osvěta, aby se děti nebály mluvit o tom, co se jim děje, a věděly kam a na koho se můžou v případě potřeby obrátit,“ dodává Jamrichová.

Celá diskuse je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.