Většina dětí dostane mobil v první nebo druhé třídě, ukazuje průzkum. Stále více škol používání mobilů zakazuje

úterý 4. září 2018 ·

Přes padesát procent dětí dostane telefon ve svých sedmi nebo osmi letech, tedy v první nebo ve druhé třídě. Tři čtvrtiny školáků na prvním stupni protelefonují maximálně dvě stovky měsíčně, jen tři z deseti však mohou surfovat na internetu, zjistil exkluzivní průzkum pro MF DNES.


Průzkum společnosti Rondo Data proběhl na vzorku 1123 rodičů školáků. Podle něj více než polovina dětí dostala první telefon v sedmi či osmi letech, tedy v první nebo druhé třídě. Než školáci oslaví jedenácté narozeniny, má mobil 93 procent z ­nich.

První telefon však ne vždy znamená nový: 42 procent dětí zdědí starší typ – většinou po rodičích nebo sourozencích. Stejný počet dětí dostane nový mobil v ceně jeden až pět tisíc korun. Měsíční účet za telefon školáka na prvním stupni vyjde rodiče nejčastěji do 200 korun. Takovou částku uvedlo v průzkumu 68,5 procenta dotazovaných.

Zákaz používání mobilů po celou dobu pobytu ve škole byl leckde tématem letošních prázdnin. Od začátku školního roku bude platit například ve Francii, kde povinnost nechat telefon doma, uložit ho vypnutý do aktovky nebo skříňky, nařizuje zákon. V Česku prozatím záleží na rozhodnutí školy.

Například ZŠ Švihov minulý rok přistoupila ke změně ve školním řádu a telefony zakázala užívat dětem i o přestávkách. „Minulý rok jsme řešili nějaké kázeňské přestupky, kdy si děti o přestávkách stahovaly nevhodné věci z internetu. Současně musí mít všichni žáci po dobu pobytu ve škole vypnutý mobil v tašce,“ uvádí ředitelka školy Jaroslava Suchá. Děti si podle ní od té doby o přestávkách více povídají mezi sebou a nehledí jen do svítících obrazovek.

Celkově z průzkumu vyplynulo, že o přestávce může telefon zapnout 62 procent žáků, jejichž rodiče se ankety zúčastnili. Výrazně však přibývají školy, které používání telefonů zakazují po celou dobu vyučování, včetně přestávek. Podle průzkumu jde o třetinu škol.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.