Pozdější zápis ani povinný rok školky počet odkladů nesnížily. Naopak jich výrazně přibylo

neděle 11. února 2018 ·

Dětí s odkladem školní docházky skokově přibylo. Do první třídy nenastoupilo o 7 tisíc dětí víc, než to bylo o rok dřív. Vyplývá to z údajů ministerstva školství. Loni přitom šly děti poprvé k zápisu do 1. třídy později – místo na přelomu ledna a února až v dubnu. Počet odkladů mělo pomoct snížit posunutí zápisu až na jaro, ale také zavedení povinného posledního roku školky. Informuje Česká televize.


Kateřina Valachová (repro Seznam.cz)
V letech 2014 až 2016 mělo odklad školní docházky asi 16 až 17 tisíc dětí. Minulý rok to bylo výrazně víc, o odklad požádalo 23 tisíc rodičů. Podle ministerstva školství je potřeba situaci víc prozkoumat.

„Příčiny je třeba v budoucnu podrobněji analyzovat, případně provést podrobnější šetření a následně udělat závěry,“ uvedl resort, víc však věc komentovat nechtěl. Pozdější zápisy měly počet odkladů pomoct řešit.

„Jestliže má určité opatření, tedy posun zápisů, snížit počet odkladů, pak je nepochopitelné, že zároveň dojde k navýšení doporučujících posudků. Tak vysoký posun mezi dvěma lety přitom nelze vysvětlit tím, že by děti najednou byly méně připravené. Nemožné,“ řekl odborník na školství z Informačního centra o vzdělání EDUin Bohumil Kartous.

Poslankyně za ČSSD a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová upozorňuje, že není možné, aby zavedené změny snižovaly už teď počty odkladů. Podle ní ale mohou za zvýšené odklady i snahy rodičů dostat dítě na vybranou školu. Díky možnosti odkladu získají čas a prostor pro to, aby se dítě na školu dostalo, míní Valachová.

„Svoji roli mohou hrát nedostatečné kapacity škol v Praze a v některých dalších velkých městech a jejich okolí. Rodiče tak mohou být motivováni k prosazování odkladu, aby si vytvořili prostor k tomu, umístit dítě na vysněnou školu,“ uvedla Valachová.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Babo Buby řekl(a)...
12. února 2018 v 23:17  

Hm, to je zase vidět "kvalitní práce" novinářky, která sčítá jablka a hrušky (čísla 16 tis. a 23 tis. odkladů jsou neporovnatelná). Reakce tiskového MŠMT nepřekvapí ("nic nevíme"), "odborník" Kartous a Valachová jsou úplně mimo, hlavně že si udělají čárku za komentář k problematice, které nerozumí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.