Rodiče v Českých Budějovicích chtějí u škol více míst pro auta

sobota 6. ledna 2018 ·

Podle průzkumu českobudějovického magistrátu neustále roste množství dětí, které do školy vozí rodiče autem. Pro školy se tak stávají velkým problémem parkovací místa. Současná kapacita nestačí. „Před deseti lety volaly školy po dostupných zastávkách MHD, dnes zase po parkovištích,“ komentuje situaci pro iDNES.cz vedoucí odboru dopravy Jaroslav Mráz.


Jeho slova potvrzují vedení devítiletek. „Jako školák jsem dojížděl na kole. Dnes bych dítě na takovou cestu po městě nepustil,“ vysvětluje zástupce ředitele Základní školy Kubatova Josef Fleisman.

Nejhorší situace s dojížděním je u škol v centru. Protože prostory kolem nevyhovují pro stání ani zastavení aut, řidiči vjíždějí na chodníky nebo trávníky.

Prognózy ukazují, že spokojenost je v nedohlednu. Budějovický odbor dopravy eviduje 103 tisíc osobních aut jen u obyvatel města a blízkého okolí. Vnitřní město dnes nabízí k parkování 10 tisíc míst. Jejich deficit se zvyšuje přes den, kdy do krajského města přijede za prací více než 20 tisíc lidí z okolí. Většina z nich auty.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
6. ledna 2018 v 17:33  

A ono se nedá ani zastavit o blok dál a nechat dítě kousek dojít? A opravdu se nedá ani zastavit, nechat dítě vystoupit a pokračovat v jízdě? Protože přesně takhle to vypadá u synovy školy.

Šárka řekl(a)...
8. ledna 2018 v 8:11  

U ZŠ Kubatova ani u ZŠ Nerudova není možné zastavit o blok dále. Bylo by třeba zastavit tak daleko, že by žák musel cestou do školy přecházet přes ulici (předpokládám, že tomu se rodiče snaží vyhnout). Zastavení pouze na vystoupení žáka se rodiče snaží praktikovat - výsledkem je, že fronta aut zastavených byť jen na chvilku zcela blokuje dopravu. Navíc u ZŠ Kubatova zastavují rodiče, kteří vezou děti do MŠ (která je součástí), ZŠ Nerudova sousedí z MŠ Neplachova. Dítě do MŠ nevyložíte z auta a nepošlete ho samotné.
U obou škol je situace o to horší, že sousedí se "zónami placeného parkování", takže v této oblasti se ve všední den ráno snaží zaparkovat lidi, kteří jezdí do práce autem. Situace je tím letos výrazně horší, než před zavedením zón.
Podotýkám, že ZŠ Nerudova je spádovou školou pro okrajové části města, odkud je někdy problém dostávat se MHD. Auto je tak jedinou alternativou.

Ygrain řekl(a)...
8. ledna 2018 v 8:47  

Dobře, a nemohou tedy rodiče zastavit kus dál a dítě přes silnici doprovodit? Nebo nemůžou zatlačit na město, aby byl přechod ráno hlídaný a děti tudíž mohly přecházet bezpečně? Situace je to jistě velmi nepříjemná, ale pochybuji, že se parkování najde, prostor prostě není nafukovací. Ovšem s tou dostupností MŠ je to opravdu průšvih, tam se to bez zaparkování neobejde.

Šárka řekl(a)...
8. ledna 2018 v 9:18  

Zastavit o kus dál? Nejbližší parkoviště je v IGY (doporučuji pohled na mapu). Po zrušení dvou parkovišť a zavedení zón placeného parkování v další části města prostě místa na parkování nejsou pro rodiče dětí ze ZŠ, pro rodiče dětí v MŠ, pro lidi kteří v této oblasti bydlí. Prostě České Budějovice. A Magistrát se chystá zavést i v této části města zóny placeného parkování. Nejspíš proto rodiče bojují o parkovací místa, protože potom už u školy nezastaví vůbec.

Ygrain řekl(a)...
8. ledna 2018 v 10:47  

A jak se doprava do školy a školky řešila dříve? Navíc, to tolik dětí dojíždí mimo spádovou oblast?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.