Svou kvalifikaci v zaměstnání využívá 63 % lidí

pátek 5. ledna 2018 ·

Získanou kvalifikaci ve svém zaměstnání plně využívá 43 % vyučených a maturantů. Dalších 20 % pracuje alespoň v částečné či dílčí shodě s oborem, který absolvovali. Zhruba 37 % ekonomicky aktivních obyvatel se středním vzděláním pracuje mimo svou původní kvalifikaci. Analýzu shody dosaženého vzdělání a vykonávaného zaměstnání zpracoval Národní ústav pro vzdělávání (NÚV).

Analýza ukazuje, že z celkového hlediska zůstává využití vzděláním získané kvalifikace ve sledovaném období deseti let celkově na zhruba stejných hodnotách. Výraznější, pozitivní změny ve smyslu profesní stability jsou patrné v uplatnění absolventů strojírenských oborů, a to jak u vyučených, tak u maturantů.

„Plně ve shodě se svou kvalifikací se uplatňuje až 64 % všech vyučených ve strojírenských oborech. Mezi absolventy do 29 let je to dokonce 70 % z nich. Jedná se například o automechaniky, mechaniky různých strojírenských zařízení, zámečníky, nástrojaře nebo obráběče kovů,“ říká Helena Úlovcová, náměstkyně ředitele NÚV pro řízení sekce pro analýzy, kvalifikace a odborné vzdělávání. „Absolventi strojírenských oborů zůstávají „nejvěrnější“ svému oboru, nejen v době těsně po ukončení školy, ale i po dobu svého profesního života. Zároveň dlouhodobě vykazují výrazně nižší míru nezaměstnanosti, než je průměr v kategorii vyučených,“ vysvětluje Helena Úlovcová.

V součtu všech, u kterých se jejich získané vzdělání shoduje alespoň částečně s vykonávaným zaměstnáním, jsou na tom ve srovnání s vyučenými (50 %) maturanti lépe (54 %). Důvodem je širší odborný základ, který obory zakončené maturitní zkouškou poskytují, a proto se jejich absolventi mohou uplatnit kvalifikovaně i mimo svůj konkrétní obor vzdělání. „Vyučení jsou naopak připravováni pro jedno či několik konkrétních povolání a zaměstnavatelé je pak přijímají na pozice vyžadující ještě užší kvalifikaci,“ doplňuje Helena Úlovcová.

V povolání, které také zcela odpovídá získané kvalifikaci, pracuje až 77 % absolventů maturitních zdravotnických oborů. Souvisí to se specifičností zdravotnických oborů a s nedostatkem pracovníků ve zdravotnictví. Ve svém či příbuzném oboru se také relativně často uplatňují absolventi maturitních oborů Ekonomika a administrativa (63 %), Pedagogika, učitelství a sociální péče (63 %) i Informatických oborů (56 %).

Z hlediska využití získaného vzdělání je méně příznivá situace ve skupině oborů Textilní a kožedělná výroba, a to jak u vyučených, tak u maturantů. Zcela mimo obor vzdělání a dosaženou kvalifikaci odchází více než 40 % jejich absolventů.

Další informace naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
5. ledna 2018 v 12:31  

Ještě snad jak jsou na tom absovelni VŠ...

A jak se analýza prováděla. To bych v principu mohl zjistit z té studie, bohužel odkaz ze stránek NUV končí na "Stránka nenalezena"...

Unknown řekl(a)...
5. ledna 2018 v 16:52  

Děkuji Jiřímu Janečkovi za upozornění na nefunkční odkaz, opraveno.

Studie je zde: http://www.nuv.cz/uploads/Publikace/Shoda_2016_GD_pro_www.pdf.

To, jak se analýza prováděla, uvádí také příloha zveřejněné tiskové zprávy:

Pro hodnocení souladu mezi vzděláním a zaměstnáním je použita čtyřstupňová škála – úplná shoda, částečná shoda, dílčí neshoda a hrubá neshoda.
• úplná shoda – absolvent byl pro uvedenou činnost (práci) v některém z oborů skupiny přímo připravován,
• částečná shoda – absolvent nebyl pro uvedenou činnost přímo připravován, ale v dané činnosti lze jeho uplatnění ohodnotit za odpovídající jeho vzdělání,
• dílčí neshoda – je možnost dílčího uplatnění získaných znalostí a dovedností absolventa na dané pozici,
• hrubá neshoda – absolvent vůbec nevyužívá svou kvalifikaci (např. absolvent skupiny strojírenství nebo stavebnictví pracuje jako barman, kuchař či jako sekretářka).

Datová základna vychází z Výběrového šetření pracovních sil, vyhodnocení shody dosaženého vzdělání (přípravy ve skupině oborů) a vykonávaného zaměstnání bylo podle jednotné metodiky provedeno odbornými pracovníky NÚV (garanty oborů vzdělání).

Markéta Růžičková, NÚV

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.