Děti milují soutěžení. Dělám to tak, aby občas vyhrál každý, říká učitelka 1.stupně

neděle 28. ledna 2018 ·

„Nemyslím si, že to je škola, kde by se děti teprve učily soutěžit. Znají to už z rodiny. Vždyť i maminky s dítětem v kočárku už děti navzájem poměřují: kdy to jejich udělalo to a tamto,“ říká Andrea Tláskalová, učitelka 1.stupně základní školy ve Zbirohu. „Takže i my ve třídě soutěžíme. Nejprve ale vždy vytvoříme bezpečné prostředí. Řekneme si s dětmi, že každý někdy vyhrává a někdy prohrává, zkrátka sláva vítězům, čest poraženým.“ Rozhovor přináší server Rodiče vítáni.


Andrea Tláskalová (rodicevitani.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jsou opravdu soutěže u dětí tak oblíbené, nebo prostě dělají, co jim zadáte?

Každý rok si děti můžou na adventní dny přát, co by chtěly část nějaké hodiny dělat. Svoje přání napíší na lísteček, který zabalím do jutového sáčku a pověsíme ho na jedlovou větvičku. Každý den jeden sáček rozbalíme a přání splníme. Pravidelně tam všechny děti píší právě soutěže. Letos máme celoroční soutěž na téma Harry Potter – „Bradavice“. Přivezla jsem z ateliérů, kde se Harry Potter natáčel, hrneček. Z toho si děti vylosovaly jméno koleje, kam nyní patří, a celý rok sbírají body. Body mají za soutěže skupin i za výhry jednotlivců, za pomáhání, úklid i nějaké nečekané povedené akce – na počtu bodů se vždy s žáky dohodneme. Často spolu koleje spolupracují. Na konci roku společně sníme dort s motivem HP a k tomu si dáme pravé nechutné fazolky z Londýna – vítězná kolej dostane o fazolku víc.

Jak řešíte, když někteří žáci zaostávají?

Máme takovou soutěž o pomocnou ruku. Ti, kterým dělá nějaká látka problém, jdou dobrovolně k tabuli a vybírají si toho, kdo mu to vysvětlí. Možnost volby má tedy ten, kdo něco neumí. Vybere si logicky spíš někoho, kdo se chová hezky, kdo má s ním trpělivost. K tabuli takto chodí třeba i polovina žáků. Pochvalu pak dostanou oba dva, ten, co pomoc potřeboval, i ten, koho si vybral. Znovu, musím podtrhnout, že pro soutěže musíme mít bezpečné prostředí a střídám je tak, aby byly všechny děti někdy úspěšné a někdy neúspěšné. Je důležité, aby si prožily obojí. Soutěžemi se bavíme, ale hlavně učíme.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.