Margit Slimáková: Školní jídelny mohou vařit skvěle

pondělí 29. ledna 2018 ·

„Stále více rodičů chápe význam zdravé stravy. Učí svoje děti milovat zeleninu s ovocem, jíst bílé jogurty a pít vodu. Takovíto rodiče chtějí, aby i školní jídelny podporovaly jejich správnou výchovu. Zajímají se o školní jídelníček. Kritizují odměňování cukrovím a slazené nápoje, univerzální hnědé omáčky z koncentrátů a saláty s cukrovou zálivkou ve školních jídelnách. Tedy v těch, kde se takovéto děsy ještě pořád podávají. Problém je, že školní jídelny stále musí dodržovat naši předpotopní vyhlášku o spotřebním koši. Tato vyhláška jídelnám nařizuje, kolik cukru, tuku, masa, mléka a dalších surovin mají k obědu použít, ale nezabývá se jejich kvalitou a výslednou podobou pokrmu,“ píše Margit Slimáková na svém blogu.


Margit Slimáková (repro ČT)
Slimáková pokračuje:

Pravdou však také je, že v posledních letech právě i díky tlaku rodičů a veřejnosti, odborníků i médií došlo v mnoha jídelnách k obrovskému zlepšení. Největší podíl na pozitivních změnách má kromě snahy samotných jídelen také práce odborníků Státního zdravotního ústavu.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) nabízí program Zdravá školní jídelna, který pomáhá kuchařkám a kuchařům co nejlépe vařit v mezích platné vyhlášky. Program je garantován ministerstvem zdravotnictví, v Praze je garantován radním za zdravotnictví Ing. Radkem Lackem. Program je bezplatný. Sestává z deseti kritérií Zdravé školní jídelny, jejichž naplnění pomáhá celkovému zlepšení kvality stravování ve školních jídelnách. Cílem je, aby školní jídelny servírovaly vyváženou, pestrou a chutnou stravu a aby škola vhodnou formou do výuky zařadila informace o potravinách a správné výživě. Se školními jídelnami, jež se do projektu zapojují, pracují hygienici, kteří jídelny znají ze své dozorové činnosti. Součástí projektu jsou webové stránky, na nichž jsou bezplatně dostupné skvělé materiály. Ve spolupráci s Asociací školních jídelen je zaměstnancům školních jídelen nabízena možnost účastnit se projektů, které jsou zaměřené na praktický nácvik mezinárodních menu a které jsou propojené s projektovými dny na školách, a dalších akcí.

Zdravá školní jídelna doporučuje čerstvé a sezónní potraviny, podporu národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní. Dále doporučuje omezit používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí.

Doporučení SZÚ jsou skutečně výborná. Jsou zárukou zdravého vaření a skvělého jídla. Zdravá strava ve školách by byla plně zajištěna, pokud by program plošně splňovaly všechny školní jídelny.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.