Petr Kolman: Černé tričko se žlutým nápisem „policie“

pátek 30. září 2005 ·

Otázka: Učím na středním odborném učilišti, kde jeden učeň – jako módní výstřelek - nosí černé tričko se žlutým nápisem „policie“, přesně takové jako mají policisté. Jde o porušení nějakého zákona nebo to je pouze nevhodný typ legrace?

Odpověď:

Dle platných a účinných právních předpisů je černé tričko se žlutým nápisem „policie“ součástí služebního stejnokroje příslušníků Policie ČR.

Dle přestupkového zákona a to konkrétně dle ustanovení § 21 odst. 1 písm. i) platí že přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně na místě veřejnosti přístupném (což je i škola, resp. cesta do školy) nosí neoprávněně vojenský nebo služební stejnokroj příslušníků ozbrojených sil nebo ozbrojených sborů, nebo takové součásti stejnokroje, které jsou s úplným stejnokrojem zaměnitelné, ačkoliv není příslušníkem ozbrojených sil nebo ozbrojených sborů.

Za tento přestupek lze uložit pokutu maximálně do 3 000 Kč.

Samozřejmě záleží na konkrétní situaci a jejím následném posouzení přestupkovou komisí, nicméně z dikce dotazu usuzuji, že by jako sankce mohlo stačit napomenutí dle § 11 odst. 1 přestupkového zákona či od uložení sankce za zmíněný přestupek  zcela upustit, jestliže k nápravě pachatele postačí samotné projednání přestupku. (§ 11 odst. 3 přestupkového zákona).

Dle zákona za přestupek není odpovědný ten, kdo  v době jeho spáchání nedovršil patnáctý rok svého věku. Což asi nebude případ zmíněného učně. Jeho by se ovšem mohlo týkat  zvláštní ustanovení o mladistvých. Jelikož při  posuzování přestupku osoby, která v  době jeho spáchání dovršila patnáctý rok a nepřekročila osmnáctý rok svého věku  se uplatňují zvláštní „měkčí“ pravidla.

Horní hranice pokuty se u mladistvých snižuje na polovinu, přičemž však nesmí být vyšší než 2000 Kč. Zvláštní pravidla platí pro blokové řízení. V blokovém řízení nelze uložit mladistvému pokutu vyšší než 500 Kč, pozor ovšem, pokutu až do výše 1000 Kč lze uložit mladistvému,  pokud přestupkový zákon nebo zvláštní zákon připouští v blokovém řízení uložit pokutu vyšší než 1000 Kč.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.