Kvůli inkluzi se učitelům platy nesníží, věří bývalý ministr školství Štech

pátek 29. prosince 2017 ·

Věcná a finanční revize inkluze tak, aby byly principy společného vzdělávání dlouhodobě udržitelné. To je jedna z hlavních priorit nového ministra školství Roberta Plagy. Finanční revizi inkluze označil za jeden ze svých prvních úkolů, protože situace podle něj není dobrá a nepřeje si, aby měla dopad na navýšení mezd pracovníků ve školství. Jak by měla být inkluze finančně revidována? Co si pod tím představit? A jaký dopad by to mělo na inkluzivní vzdělávání žáků se speciálními potřebami? Pozvání do diskuse Českého rozhlasu Plus přijali Klára Laurenčíková z České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání a bývalý ministr školství Stanislav Štech.


„Ministrovo vyjádření mělo mít spíše význam taktický a vyjednávací uvnitř vlády. Určitě se najdou ti, kteří budou křičet, že ta zlá inkluze sebere peníze na učitelské platy. To se ale nestane, tím jsem si jist,“ řekl v diskusi Stanislav Štech.

Úspor lze podle jeho názoru docílit jednak hospodárností, je ale třeba vést diskuzi s kraji. „Řešit, jak naloží s prostředky, které jim chodí pravidelně, aby si vytvořily rezervu na podporu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Je nutné se také podívat na financování speciálního školství. Kraje si spolu s ministerstvem musí sednout a udělat analýzu,“ doporučuje Štech.

Úspory budou vždy částečné, soudí Klára Laurenčíková. „Je legitimní počítat s navýšením prostředků na implementaci podpůrných opatření, protože jsou dlouhodobě podfinancovány. Je také správné mapovat financování celého systému vzdělávání, jak je nastaven a jestli nedochází k duplicitám.“

Důležité je zvláště revidovat roli školských poradenských zařízení. „Tady máme ještě velké rezervy v jednotném a kvalitním metodickém vedení.“

„Aby pak nedocházelo k tomu, že se diagnostické přístupy a metody liší kraj od kraje, a tím pádem se liší určování potřebných opatření u dětí se stejným handicapem,“ upozornila Klára Laurenčíková.

Celý text a pořad ke stažení naleznete zde 

9 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
29. prosince 2017 v 13:14  

"Jak by měla být inkluze finančně revidována? Co si pod tím představit? A jaký dopad by to mělo na inkluzivní vzdělávání žáků se speciálními potřebami?"

Nejsou to otázky třeba spíš pro Plagu a Valachovou (která aspoň - na rozdíl od Štecha - sedí ve sněmovně)? Co k tomu můžou říct vysokoškolský pedagog a aktivistka?

tyrjir řekl(a)...
29. prosince 2017 v 14:18  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
29. prosince 2017 v 15:58  

Pane Týři, to byl pouze osobní útok na Kláru Laurenčíkovou, nepatří sem... Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
29. prosince 2017 v 17:23  

A maže, a maže, a maže. Opět beze stopy.

Michal Komárek řekl(a)...
29. prosince 2017 v 17:38  

Pane Týři, Vy ale přece víte, že smažu příspěvek, který jsem už jednou smazal a Vy jste ho publikoval znovu, (byť s dodatkem). Kategorie SPAM se pro takový typ příspěvku hodí velmi dobře. Takže je to zcela zbytečná ztráta času a energie. Hezký večer!

tyrjir řekl(a)...
29. prosince 2017 v 18:13  

Pane Týři, Vy ale přece víte, že smažu příspěvek, který jsem už jednou smazal a Vy jste ho publikoval znovu, (byť s dodatkem). Kategorie SPAM se pro takový typ příspěvku hodí velmi dobře. Takže je to zcela zbytečná ztráta času a energie. Hezký večer! napsal pan Komárek poté, co smazal beze stpoy (jako údajný spam) můj komentář z 29. prosince 2017 16:56.

Když jste označil mé upozornění na nesrozumitelné drmolení pani Laurenčíkové za "pouze osobní útok na Kláru Laurenčíkovou", což není pravda, vysvětlil jsem to v dodatku. Ten komentář s vysvětlujícím dodatkem jste beze stopy smazal jako údajný spam (!). Takovou věc jste neudělal ani zdaleka poprvé.

Takže si, pane Komárku, opravdu myslíte, že můžete urážlivě nálepkovat druhé a oni nemají možnost se bránit? Myslím, že se v této věci mýlíte.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
29. prosince 2017 v 18:56  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
29. prosince 2017 v 19:35  

Pane Týři, tématem této diskuse by měla být inkluze, respektive její revize... Nikoli dění v Českém rozhlase, "drmolení" nebo "diskuse o diskusi". Diskutujte, prosím k tématu. Hezký večer!

tyrjir řekl(a)...
29. prosince 2017 v 20:12  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.