Vědkyně jsou schopné konkurovat mužům a získat granty jen do chvíle, než mají děti, upozorňuje výzva

pátek 29. prosince 2017 ·

Zhruba tři stovky odborníků z 29 ústavů Akademie věd (AV ČR) podepsaly dopis vedení, ve kterému upozorňují na nevýhodnou pozici mladých žen ve výzkumu. Jsou podle nich konkurenceschopné mužům jen do chvíle, než mají děti. Poté jejich šance získat granty radikálně klesají. Stejně znevýhodněné jsou při získávání kmenových pozic na vědeckých pracovištích. Informuje Aktuálně.cz.


Iniciátorky výzvy Alena Fornůsková, Veronika Javůrková a Klára Petrželková z Ústavu biologie obratlovců AV ČR se s dopisem obrátily na předsedkyni akademie Evu Zažímalovou jako na "patronku žen ve vědě". Upozorňují v něm, s jakými problémy se potýkají ženy po doktorátu, kterým je zpravidla kolem třicítky a stojí před zásadním rozhodnutím, zda se stát matkami. "Kariéra vědce je obvykle zahájena po ukončení doktorátu, tedy kolem věku 30 let, kdy je vítané, ne-li přímo žádoucí, vyjet na zahraniční stáž," uvedly autorky dopisu.

Neabsolvovat zahraniční stáž zásadně snižuje šanci získat kmenové místo na vědeckém pracovišti nebo grant.

Iniciátorky dopisu navrhly čtyři opatření, která by podle nich situaci žen ve vědě zlepšila. Je to vypsání nové soutěže, která by hodnotila zajímavost projektu a motivaci navrhovatele, nikoli počet publikací a jejich citovanost. GA ČR by také měla zvážit, zda je u juniorských projektů nutná postdoktorandská zahraniční stáž, a pokud ano, finančně podpořit výjezd celé rodiny. Akademii věd signatáři dopisu dále žádají o jednorázovou dotaci na hlídání dětí pro ty, kdo se rozhodnou pro brzký návrat z rodičovské dovolené. Čtvrtým doporučením je zakládání dotovaných dětských skupin pro děti od jednoho roku.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

aknelka řekl(a)...
29. prosince 2017 v 11:54  

No, já bych teda spíš zvážila, jestli chci děti a chci se jim věnovat. Pravda, nejsem vědkyně, ale obyčejná učitelka. Děti jsem měla všechny až po třicítce, byla jsem s nimi sama, případně moje rodina. Nikdy jsem nelitovala, že jsem je nedala do školky.
Možná by se sem hodil i tento článek - divím se, že ho sem nedal už pan Komárek:
https://www.novinky.cz/zena/styl/457332-marek-herman-vypada-to-ze-se-svet-zblaznil.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.