Šárka Medová v diskuse k domácímu vzdělávání: „Děti víc naučím, když mohu vycházet z jejich vnitřní motivace.“

sobota 18. listopadu 2017 ·

Čím dál víc rodičů v Česku je nespokojených s klasickým vzděláváním a hledá pro své děti alternativy. Individuální formou výuky prošlo za poslední dekádu více než 8 000 žáků. Je domácí vzdělávání revoltou proti školnímu řádu? Co si od něj rodiče slibují a jak probíhá přezkušování? Na otázky magazínu Přes čáru odpovídal náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys a učitelka Šárka Medová, která se rozhodla učit svého osmiletého syna doma.



„Jsem učitelka ve školce a postupně jsem víc a víc rozvolňovala svůj přístup k dětem. Poznala jsem, že děti naučím víc, když mají prostor a když můžu vycházet z jejich vnitřní motivace. A to se mi zdálo, že se pak ve škole neděje,“ popisuje Šárka Medová svou zkušenost, která ji nakonec přivedla k rozhodnutí učit syna doma.

Česká školní inspekce se v předloňském školním roce zaměřila na individuální vzdělávání na prvním stupni základní školy. „Zjistili jsme, které konkrétní školy mají takové žáky, a provedli kontrolu přezkušování,“ říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

A dodává: „Pokud se společnost rozhodne, že chce umožnit i jiné formy vzdělávání, než je běžná docházka do základní školy, tak není žádný důvod na to nahlížet skrz prsty. Naše zkušenost ze školního roku 2015/2016 je pozitivní. Rodiče se svým dětem věnovali a snaha všech stran byla vidět i na přezkušování. Já bych v tomto směru věřil rodičům, že chtějí pro své dítě to nejlepší.“

Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
18. listopadu 2017 v 9:05  

"Pokud se společnost rozhodne, že chce umožnit i jiné formy vzdělávání, než je běžná docházka do základní školy, tak není žádný důvod na to nahlížet skrz prsty. Naše zkušenost ze školního roku 2015/2016 je pozitivní. Rodiče se svým dětem věnovali a snaha všech stran byla vidět i na přezkušování. Já bych v tomto směru věřil rodičům, že chtějí pro své dítě to nejlepší.“
Já bych rodičům také věřil, ale znalosti žáků bych si raději přezkušoval.
Pokud jsou ale zjištění taková, jak ČŠI uvádí, pak není důvod domácímu vzdělávání minimálně na prvním stupni bránit.

Nezbývá než připomenout slova kolegy Pytlíka, který prosazoval úplné zrušení povinné školní docházky.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. listopadu 2017 v 20:05  

A navíc to vrchovatě naplňuje ideál společného vzdělávání v přirozeném prostředí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.