Tomáš Feřtek: Kdo by mohl být dobrým ministrem školství

úterý 17. října 2017 ·

„Pokud patříte mezi ty, kteří se u voleb rozhodují kromě jiného podle toho, jak se která strana staví ke vzdělávání a jakého by byla schopná postavit ministra do čela tohoto resortu, nebudete to mít letos jednoduché. Jediným jasným pozitivem je, že prakticky všechny relevantní strany se shodují v nutnosti zásadně zvýšit investice do vzdělávání. Z toho by konečně něco mohlo být. To ostatní je problematičtější,“ píše Tomáš Feřtek pro Respekt.cz.

Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Feřtek probírá otázku, kdo má šanci stát se novým ministrem školství a mimo jiné píše:

To Kateřina Valachová a Václav Klaus mladší takovou šanci mají. Klausově nominaci by dokonce většina učitelů hlasitě tleskala. V regionech je velmi populární pro svou zkušenost ředitele, nadávání na rostoucí administrativu a inkluzi – a sliby, že oboje zruší. ODS ale trpí jistým schizmatem. Něco jiného je občasné vyjádření exministra Fialy, případně školského experta Nantla, ovšem zcela jinak vypadá ODS, pokud si k diskusi pozvete Klause, který vede svou osobní kampaň a nebojí se čistě populistických tvrzení, i když třeba „zrušení povinné inkluze“ obsahuje i stranický program.

Co to však znamená? Naženeme děti zpátky do praktických a speciálních škol? Nebo jen zrušíme aktuální systém financování a přejdeme zpátky k tomu, že některé školy pracují s postiženými dětmi prakticky zadarmo nebo musejí o peníze škemrat? Nebo oboje zachováme, ale škola bude moci odmítat přijmout nové děti s nějakou speciální vzdělávací potřebou? Takže rodiče budou zoufale obíhat školy a doprošovat se péče? Bylo by to dobré vědět. Stejně jako mít jasno v tom, jaká osoba (a jaký názor) by v případě modrého ministerstva školství usedla do křesla.

U Kateřiny Valachové máme jasněji. Vize nejsou její obor, je silná v realizaci. Opravdu vymohla učitelům zvýšení platů, opravdu se jí lecjaký zákon podařilo protlačit parlamentem. A nejspíš by s podobný nasazením pracovala i dál. Jenže také by to nadále nejspíš znamenalo zpřísňování státního dohledu, povinné to či ono – poslední rok školky, maturitní matematika, přijímačky. Často věci, které ničemu nepomohou a mnohému uškodí. Sociálním demokratům chybí pohled do budoucna; chtějí spravovat školství tady a teď a stále více dohlížet. Nic lákavého.

Celý text naleznete zde

Diskusi možných kandidátů na post ministra školství naleznete zde:

 

6 komentářů:

BP řekl(a)...
17. října 2017 v 12:25  

Ano, když jdu se žáky za roh školy do městské knihovny na seminář, bez předem vyplněné propustky, proč neučím, mě ze školy nepustí!!!!!
Už nechci v žádné škole pracovat. To je Absurdistán. Dohled nad žáky už není výkonem mé práce?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. října 2017 v 12:47  

Jedině Tomáš Feřtek sám. Lepší kandidát na ministra školství nenííííí!!!!

poste.restante řekl(a)...
17. října 2017 v 14:26  

Feřtek na hrad.
A Kartous místo Ovčáčka!

Nowak řekl(a)...
17. října 2017 v 16:18  

"Klausově nominaci by dokonce většina učitelů hlasitě tleskala. V regionech je velmi populární pro svou zkušenost"
Je to opravdu tak, je podložené tvrzení?

Kantůrek řekl(a)...
17. října 2017 v 17:23  

Původně jsem chtěl taky reagovat ve smyslu, že by mě zajímal zdroj tohoto tvrzení, pak jsem si ale uvědomil, kdo ten text vyprodukoval a smířil se jen s prostým sdělením, že páně Feřtek nerad mladého Klause, že on radši Valachovou. Tak dík za info o Vašich preferencích, pane Feřteku. Už se těším, na co budete odborník v další etapě, pamatuji Vás, jak jste se vyjadřoval v minulosti k ekologickým tématům, jedna mikroetapa byla o Landovi, teď už poměrně dlouho čtu, že si rád povídáte o školství... Nepotřebuje třeba Láďa Hruška parťáka ve svém broukpytlíkovském pořadu?

Josef Soukal řekl(a)...
17. října 2017 v 19:08  

Předprázdninová anketa: Co z toho reflektují volební programy?
http://www.ascestinaru.cz/anketa-pro-vyucujici-prvni-vysledky-dulezite-problemy-skolstvi-a-vzdelavani-se-neresi-nebo-se-resi-nedostatecne/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.