Julie Hrstková: Pozor, mladí začali chodit k volbám

úterý 17. října 2017 ·

„Vliv rostoucí účasti mladých voličů (do 24 let) je patrný po celé Evropě. Voliči této věkové kategorie daleko častěji než ostatní dávají přednost jednoduchým, radikálním řešením. Ukázalo se to nejen v Rakousku, ale také v prezidentských volbách ve Francii či červnových parlamentních volbách v Británii. Ostatně i volební průzkumy v Česku ve skupině voličů 18−24 let fandí pirátům či Okamurově straně výrazně více než zbytek populace,“ píše Lucie Hrstková v komentáři pro Hospodářské noviny.

Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková pokračuje:

Mladí voliči ale jen reagují na svět, který jsme jim vytvořili. Pokud jsme si dlouho stěžovali, že je politika nezajímá (jejich volební účast byla nízká), potom zřejmě bylo − z jejich pohledu − všechno v pořádku. Růst volební účasti napovídá, že pocítili potřebu zapojit se… Z našeho pohledu starých volí protestně. Z jejich pohledu volí lepší budoucnost pro sebe, mladé, ne pro nás, kteří jsme se zakonzervovali ve starém světě, aniž bychom si uvědomili, že se svět změnil a ne ve všem k lepšímu.

Z pohledu "dospělých" jde o nebezpečný trend. Nástup pravicových, levicových či nacionalistických "ultras" není nic, co by si člověk mohl přát. Bohužel se ukazuje, že právě tyto strany dokážou mladým nabídnout víc než jen obecné fráze. Na rozdíl od politicko-ekonomických manažerů, kterými se tradiční politici stali, nabízejí vize a ideje. Často nebezpečné, ale takové, pro které se lze nadchnout. Na rozdíl třeba od "nutnosti mít vyrovnaný rozpočet" což je heslo, kterým s výjimkou krize nenadchne nikdo.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.