Návrat k branné výchově. Tentokrát bez plynových masek

pátek 6. října 2017 ·

Mělnické gymnázium včera žilo branným dnem, žáci se při něm učili reagovat na nejrůznější krizové situace – od poskytování první pomoci při bezvědomí až po ohrožení života během útoku střelnou zbraní. Reportáž přináší MF DNES.


Ilona Němcová (melnik.cz)
„Trochu se bojím, jestli jsem je moc nevystrašil,“ říká s lehkou nadsázkou nadporučík Tomáš Svoboda, vedoucí mělnického policejního oddělení, podle něhož bylo na některých žácích vidět, že si představují, jaké by to bylo, kdyby k napadení školy střelcem skutečně došlo.

„Říkal jsem jim, jak se chovat v případě, že by budovu napadl aktivní střelec s cílem zabít co nejvíce lidí, ale i to, co mají dělat při evakuaci a v momentě, kdy dorazí ozbrojené složky. Při takovém útoku obecně platí tři priority: Utíkej, schovej se, bojuj. A my k tomu ještě dodáváme Varuj!“ upozorňuje Svoboda.

Jeho přednáška je součástí branného dne, do kterého se zapojilo všech patnáct tříd gymnázia. Pro školu je to pilotní projekt, unikátní koncentrovaná branná výchova, kterou studenti jiných středních škol obvykle nezažijí. „Mám pocit, že neumíme reagovat v krizových situacích, a to mě trápí. Mezinárodněpolitická situace se v současné době zhoršuje a může to být jen otázka času, než se dostaneme do nějaké krize, na kterou budeme muset reagovat. Razím heslo připraveným štěstí přeje,“ vysvětluje ředitelka Gymnázia Jana Palacha Ilona Němcová, která branný den ve škole iniciovala. Do jeho přípravy se zapojil nejen učitelský sbor, ale hlavně složky Integrovaného záchranného systému – městská i státní policie, hasiči, krizová manažerka městského úřadu a další.

O tom, zda jiné školy pořádaly stejné branné dny, nemá tušení, pokud to nějaké z nich dělají, moc jich nebude. To potvrzuje i Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií České republiky: „U škol takové branné dny skutečně nejsou obvyklé, ani já o žádném gymnáziu, kde by se konaly, nevím.“

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.