Politici: Stát selhává, školy začali měnit sami rodiče

pátek 6. října 2017 ·

Vzdělávání je konečně téma, nejen u politiků, ale hlavně mezi rodiči, kteří začali mnohem více řešit, do jakých škol chodí jejich děti, shodli se zástupci politických stran při debatě, kterou uspořádala vzdělávací organizace EDUin. „Do školství míří privátní peníze, spousta rodičů školy zakládá nebo je ochotná za ty kvalitní platit. Stát tomu musí umět konkurovat,“ upozornil Ivan Gabal z KDU-ČSL. Informují Hospodářské noviny.




František Vácha (TOP 09) vidí nárůst počtu soukromých škol jako selhání veřejného školství. „U nás na vysoké škole za mnou chodí kolegové a ptají se, jestli bychom nemohli zřídit fakultní soukromou školu, že nechtějí své děti posílat do státní,“ prohlásil s tím, že jediné, co s tím stát může dělat, je nasypat do škol peníze a přilákat kvalitní učitele.

Na tom se shodl s exministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD), která ale odmítá názor, že všechny státní školy jsou automaticky špatné a soukromé dobré. „Neříkám, že rodič nemůže narazit na učitele se sešitem z roku 1984, který v hodině stále používá při výkladu, ale v naprosté většině veřejných škol to takhle nevypadá,“ řekla.

Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. října 2017 v 6:40  

To je velmi nepřesný titulek - jak jinak, než že všechnu špínu hází na učitele.

Stát organizačně a politicky selhává, ale za to nemohou učitelé státních škol, ale částečně třeba opěvované "neziskovky". Tento pohled se nehodí, je potřeba ukazovat učitele jako neschopné.

Jiri Janecek řekl(a)...
6. října 2017 v 7:24  

Co je špatného na sešitu z roku 1984?

Unknown řekl(a)...
6. října 2017 v 7:29  

stát musí jasně říct takhle a takhle bude vypadat škola státní,státem placená,bude připravovat lidi pro potřeby státu, a současně musí stát podpořit rozvoj rozvoj soukromých škol a to třeba tak, že jim za 1kč pronajme školní budovy jejichž provoz si pak budou hradit sami

Unknown řekl(a)...
6. října 2017 v 7:32  

tady v pohraničí jsou základky naplněny z 1/3 svých kapacit,když se každá druhá zavře bude to úspora, ale co s tím barákem? takže proč neumožnit vznik soukromé školy : municipální,církevní,rodičovského sdružení apod

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. října 2017 v 17:06  

Školní budovy patří zřizovateli. Ne vždy státu. To by je napřed musel vyvlastnit. Soukromé školy v pohraničí? Ha, ha, ha...

Unknown řekl(a)...
7. října 2017 v 6:38  

zdeněk/stát prostě přestane každou druhou sponzorovat obec bude postavena před rozhodnutí zda školu dále provozovat jako municipální = soukromou,jak to funguje na západě nebo budovu použít k jiným účelům,a soukromá škola ve vlastnictví rodičovského sdružení může vzniknout kdekoliv.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.