Začíná Evropský týden programování

pátek 6. října 2017 ·

Ve dnech 7. až 22. října vrcholí kampaň Code Week, která má motivovat veřejnost, učitele i žáky k programování a podpořit jejich tvořivost a porozumění informatice. Na tisících akcí po celé Evropě a desítkách míst v Česku, si dospělí, žáci i nejmenší děti vyzkouší vytvořit vlastní program nebo ovládat robota a zároveň nahlédnou do světa informatiky.




Tisíce akcí po celé Evropě přinese široké veřejnosti – bez ohledu na věk a zkušenosti – příležitost postavit si robota, automaticky zpracovávat data z webu nebo si naprogramovat hru či mobilní aplikaci. V loňském ročníku si programování vyzkoušel téměř jeden milion lidí na více než 23 tisících akcí.

“Když sledujeme rychlý vývoj a digitalizaci dnešní doby, čím dál více se ukazuje, že digitální gramotnost a rozvoj informatického myšlení musí být nedílnou součástí vzdělávání. Jsem proto rád, že právě Code Week na řadě akcí v Česku praktickou a hravou formou přibližuje digitální dovednosti jak veřejnosti, tak i dětem a žákům,“ uvádí náměstek ministra školství Jaroslav Fidrmuc, který má na starost realizaci Strategie digitálního vzdělávání. Strategie je podkladem pro systémové změny ve školství, které přinesou další rozvoj digitální gramotnosti.

Ke kampani se může přidat kdokoliv, kdo během podzimu uspořádá a zaregistruje konkrétní akci na podporu programování a informatiky. Využít může zdroje a nástroje pro seznámení s programováním a informatikou. Aktivity pokrývají různé úrovně náročnosti a rozdílná témata, mnohé lze uplatnit i bez předchozích znalostí a náročné přípravy.

V Evropě bude v nejbližších letech chybět přes 800 000 ICT profesionálů, ačkoliv se dovednosti související s informatikou stávají nenahraditelné v každém oboru. Také proto MŠMT již dříve vytvořilo Strategii digitálního vzdělávání do roku 2020, která reaguje na změny ve společnosti související s rozvojem digitálních technologií a jejich využíváním. Její priority jsou otevřené vzdělávání, rozvoj digitálních kompetencí a informatického myšlení (tedy uplatňování principů informatiky a digitálních technologií při řešení nejrůznějších problémů).

Code Week vznikl v roce 2013 za podpory Evropské komise. Dobrovolníci již pátým rokem akcemi pro veřejnost popularizují programování a digitální dovednosti. V České republice pomáhají kampaň organizovat například Jednota školských informatiků, Národní centrum bezpečnějšího internetu nebo Czechitas.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

4 komentářů:

Mintaka řekl(a)...
6. října 2017 v 14:41  

Re. Také proto MŠMT již dříve vytvořilo Strategii digitálního vzdělávání do roku 2020, která reaguje na změny ve společnosti související s rozvojem digitálních technologií a jejich využíváním.:

S ohledem na průběh realizace zmiňované strategie http://digivzdelavani.jsi.cz/, bych spíš očekával, že "odpovědní" úředníci budou potichu zalezlí u svých korýtek a místo toho dělají prohlášení ve kterém se nestydí zmiňovat ukázku své neschopnosti.

Je to projev výsměchu nebo totální hlouposti?

Tajný Učitel řekl(a)...
6. října 2017 v 15:15  

Proč? Řídím auto a taky jej nedovedu postavit. Nosím hodinky a nemusím znát všechny detaily jejich složení. Nosím boty a neušil bych je. Proč bych měl umět programovat? Všichni budou za dvacet let sedět u počítačů a programovat jinak se neuživí? Pak je lepší když to naši žáci nebudou umět, jelikož pak snad budou mít práci při které se budou moci hýbat což znamená, že nechcípnou na civilizační choroby z nedostatku pohybu. Strategii digitálního vzdělávání si strčte do proseděné počítačové zadnice.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. října 2017 v 15:37  

Vidíš, nakonec z tebe taky vypadne i něco rozumnýho.

Mintaka řekl(a)...
6. října 2017 v 15:57  

Re. ...nechcípnou na civilizační choroby z nedostatku pohybu.:

Možná, že nás vlastně ministerští svou "dobře předstíranou neschopností" chrání před civilizačními chorobami. Zajímavá teorie.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.