Ministerstvo školství přistoupilo k autorským právům v souladu s moderními trendy

pátek 1. září 2017 ·

Pro roky 2007 – 2013 rozdělilo MŠMT mezi příjemce dotací a grantů přes padesát miliard korun. Část těchto prostředků byla vynaložena na tvorbu různých vzdělávacích materiálů, jako jsou metodiky, učebnice, brožury apod. Ty byly zveřejňovány pod licencí, která již neodpovídala současnému trendu, kdy se materiály šíří prostřednictvím webových stránek, sociálních sítí či sdílených souborů. Nově vzniklé vzdělávací podklady budou zveřejňovány pod veřejnou licencí Creative Commons, čímž se v oblasti autorských práv zařadilo české Ministerstvo školství mezi podobně smýšlející úřady evropských zemí.



Každý učitel potřebuje podklady, které vyhledá na internetu, přizpůsobit potřebám své třídy. Pokud by chtěl postupovat podle práva, měl by si zjistit, kdo je autorem díla a je-li dílo volné k dalšímu využití. “Všechny vzdělávací výstupy podpořené z programu Výzkum, vývoj a vzdělávání pro roky 2014–2020 v prioritních osách 2 a 3 budou zveřejněny pod licencí Creative Commons. Tato licence zásadně zjednoduší zjišťování, jak lze s dílem dále zacházet,” říká náměstek MŠMT Jaroslav Fidrmuc a dodává, že “varianta licence Creative Commons, pod kterou budou díla zveřejněna, umožní široké užití, včetně komerčního. To znamená, že firmy budou moci kvalitní materiály vylepšovat, dále je digitalizovat a tím je rozšiřovat.”


Podle nových podmínek budou výstupy podpořené z veřejných peněz publikovány pod veřejnou licencí Creative Commons BY a BY-SA. Ministerstvo školství tak zvolilo nejotevřenější a nejjednodušší licenční varianty.. “Výběr této varianty otevřené licence je i v evropském kontextu vnímán jako velmi progresivní. Zcela odpovídá současným potřebám i šíření vzdělávacích materiálů v digitálním prostředí. Za to patří ministerstvu uznání,” uvedla Tamara Kováčová z EDUin, kde koordinuje projekt Otevřené vzdělávání.


Zdroj: Tisková zpráva Aliance pro otevřené vzdělávání

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.