Děti z alternativních škol skutečný život někdy semele

pátek 1. září 2017 ·

Přátelské prostředí bez zbytečných stresů nabízí řada alternativních škol, které se tím vymezují proti tzv. školám klasickým. Jenže to může být i nevýhoda. Třeba proto, že dítě pak nemusí umět čelit překážkám a nepříjemnostem, které ho v budoucnu potkají. Reportáž přináší Český rozhlas.



Škola hrou je známé heslo našeho nejproslulejšího učitele Jana Amose Komenského. A tuto myšlenku s chutí přebírají i alternativní školy, třeba na bázi tzv. školy Waldorfské, Montessori, Daltonského plánu nebo Jenské, které se snaží vytvořit pro své žáky co nejpříjemnější prostředí. Může to mít ale svá úskalí.


Jak říká lektorka a učitelka Eva Suchomelová: „Když si položíme otázku, na co má ta škola dítě připravit, odpovědí by mělo být, že na život, který má po té škole žít.“ To ale některé alternativní školy už ve své podstatě nemusí splňovat.


„Navštívila jsem třeba jednu velice kvalitně propracovanou Waldorfskou školu v malém městě v Německu. Je tam od školky až po gymnázium a rodiče i děti jsou velmi nadšeni,“ popisuje a doplňuje: „Když ale potom ti jejich studenti opustí rodné město, jdou na univerzitu nebo za prací, tak se najednou ocitnou v konfrontaci s realitou, která není vůbec přátelská a spolupracující, jak jsou zvyklí. A tak první lekce, že je někdo nepřijímá, že jim někdo ubližuje, dostanou zcela nepřipraveni až v 18 letech. Může to skončit i fatálně, což nám tam také přiznali.“


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.