Strany před volbami rodinám slibují dostatek školek i růst dávek

středa 16. srpna 2017 ·

Dostatek míst ve školkách, podporu částečných úvazků či výhodné novomanželské půjčky slibují rodinám před volbami některé z deseti stran, kterým by podle průzkumů z posledních týdnů dala hlas aspoň tři procenta lidí. Politici počítají i s podporou pěstounské péče, změnami dávek a se sociálním či dostupným bydlením. Vyplývá to z volebních programů, které strany zveřejnily na webu. Informuje ČTK.



Dostatek míst ve školkách či další možnosti hlídání by chtěla rodičům zajistit levice i pravice. Podle ODS a TOP 09 by využití těchto služeb mělo být dobrovolné a poslední rok školky by neměl být povinný. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve své knize sní naopak o tom, že by chtěl dostat do školek úplně všechny děti. Podle Zelených má mít dítě na místo ve školce zákonný nárok. Podle Starostů a nezávislých (STAN) by mělo v Česku platit domovské právo, díky němu by obyvatelé měst či obcí měli v bydlišti přednost při umístění dítěte ve školce. Komunisté počítají s rozšířením školek a zřizováním jeslí. TOP 09 by u rodičů dětí do 12 let zařadila prokazatelné náklady na hlídání a na práci v domácnosti mezi odečitatelné položky od základu daně.


Se zvýšením daňových slev na děti počítají lidovci, podle nich by rodiče měli mít také nižší odvody na důchod. ČSSD staví svou rodinnou politiku hlavně na zvyšování dávek. Strana by rozšířila okruh rodin, které by na podpory dosáhly. Přídavky a porodné, které by na první i druhé dítě činilo 15.000 korun, by mohly pobírat domácnosti s příjmem do 3,5násobku životního minima. SPD naopak růst dávek odmítá. Piráti by pro rodiny s dětmi zavedli jedinou dávku bez prokazování příjmu a žádostí o daňové odpočty.


Podle Babišovy knihy by mohlo existovat "konto pro rodinu", tedy určitá částka. Za ni by rodiny mohly mít poukázky na doučování, úklid či hlídání. Zelení by nezaměstnaným samoživitelům a samoživitelkám dávali mimořádný příspěvek podle počtu dětí. Podle komunistů a ČSSD by děti do 15 let měly mít veřejnou dopravu zdarma.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.